ONZE REIS

In 2017 zijn we 4 weken in Cuba geweest. Cuba heeft veel te bieden en het staat vooral bekend om z’n witte stranden, cocktails en oldtimers. Maar Cuba heeft meer dan dat in huis. We begonnen en eindigden in Havana, de hoofdstad. Vanuit Havana reisden we eerst door naar Viñales in het westen, vervolgens naar Trinidad, en zakten we steeds verder af naar het zuidoosten naar Bayamo, Santiago de Cuba en Baracoa. Vervolgens weer terug naar Havana via Holquin en Camagüey. Hoewel 4 weken lang genoeg waren, hebben we wel veel van het eiland kunnen zien. Aan 3 weken heb je ook zeker voldoende tijd.

ALGEMENE INFORMATIE

VALUTA

FreeCurrencyRates.com

VISUM

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Onze eerste indruk van Cuba was wisselend. Toentertijd, en misschien nu ook nog, kon je nog geen hotel van te voren boeken op bijvoorbeeld booking.com, omdat er weinig hotels zijn in Cuba. Alleen aan de grote kustplaatsen vind je veel all-inclusive hotels.

Overnachten gebeurt veel bij mensen thuis, in Casas (huizen) waar je altijd wel een plekje kunt vinden. Een uitgebreid ontbijt is vaak inbegrepen. Het was het even schakelen hoe we alles zouden gaan regelen. Ook was Cuba buiten verwachting om een stuk duurder dan we hadden gedacht. Gelukkig is het vervoer goed geregeld en kan je tussen de steden door reizen met busmaatschappij Víazul. Let wel op, het is aan te bevelen om van te voren een kleine reisroute te bepalen zodat je, zodra je dat weet, bustickets een dag of 2 van te voren kunt regelen. Het kwam nog wel eens voor dat de bussen vol zaten.

Het schijnt dat er de afgelopen jaren een nieuwe busmaatschappij bijgekomen is Conectando, om de drukte van Víazul op te vangen. Check voor de zekerheid even de huidige status. Je zou ook een auto kunnen huren en de route op eigen vervoer kunnen afleggen. 

In 2017 was er nog nauwelijks WiFi en internet op Cuba. Voor een internetverbinding kocht je losse datakaartjes en kon je op bepaalde plekken verbinding krijgen, zoals op de trappen in het centrum van Trinidad bijvoorbeeld. Voor het geval je dit een belangrijk punt vindt, check even de huidige status van Cuba op dit gebied.

VIÑALES

Verwacht geen hoge bergen en bijzondere natuurgebieden in Cuba, maar de streek rondom Viñales is wel een streek waar je even uit de stad bent. In deze regionen zijn veel koffie- en tabakplantages te vinden waar je veel informatie kan krijgen over de oorsprong en het productieproces van koffie en sigaren. Wil je het speciaal maken dan kan je de afstanden afleggen te paard en kan je het heuvellandschap van een iets grotere hoogte aanschouwen. Wij regelden de dagtour via de Casa waar we verbleven, maar er zijn ook genoeg bureautjes die verschillende tours aanbieden. We bleven 3 nachten in Viñales en vertrokken daarna met de bus naar Trinidad.

TRINIDAD

Trinidad was de stad waar we Cuba eindelijk een beetje leuk begonnen te vinden. Trinidad is een knusse, gezellige stad met veel gekleurde huizen, bars, cafés en restaurants. Daarnaast ligt het ongeveer 30 minuten met de bus van de oceaan af waar je naar het strand kunt en prachtig kunt duiken of snorkelen. Er liggen verschillende vissersboten aan de kust, je kunt een visser vragen of met hem onderhandelen of hij je een stuk de zee wilt varen en ook weer terug. Aan het strand zijn wel een paar grote hotels te vinden in vergelijking met de stad.

In Trinidad kan je de heerlijkste cocktails drinken. Zelf dronken we de allerlekkerste piña colada in Taberna La Botija met heerlijk eten erbij.

Vanuit het oude centrum van Trinidad reisden we ook door het Cubaanse landschap Valle de Los Ingenios met een oude stoomtrein naar een klein stadje Manaca Iznaga met een markt en uitkijktoren. Tevens ga je op bezoek bij één van de oude, verlaten suikerfabrieken die het gebied rijk is, aangezien deze regio voorheen veel suikerplantages bevatte. Een leuke route en zeker een aanrader.

BAYAMO - SANTIAGO DE CUBA

Na een week in Trinidad te zijn geweest vertrokken we naar Bayamo. Ook omdat in de buurt van Bayamo, en makkelijker om vanaf hier te bereiken dan Santiago de Cuba, een natuurgebied ligt met de hoogste heuvels/bergen van Cuba, Parque Nacional Turquino. En het is historisch een heel interessant gebied, daar in deze regionen Fidel Castro zich schuilgehouden en gewoond heeft. Wij gingen samen met een gids en deelden een taxi, in Cuba een oude oldtimer, met een paar anderen. Door de bergen krijg je een rondleiding en kom je ook langs de verschillende schuilplekken en communicatiesstations tijdens het regime van Fidel Castro, interessant!

Santiago de Cuba zelf is in onze ogen geen heel bijzondere stad. Het was vooral een prima tussenstop en het was leuk om te zien dat overal in de stad vaak oude mannen een potje schaak of ander spel speelden. Ontspanning ten top.

BARACOA

Vervolgens maakten we de doorreis naar Baracoa. We waren via anderen getipt voor een Casa buiten het centrum en dat was een goed idee. De meeste Casas bevinden zich in het centrum van de stad maar daar is het én duurder én nu hadden we een huis met dakterras met uitzicht op de oceaan. Het centrum van Baracoa is knus en klein. Je kunt vanuit Baracoa een natuurgebied in, Nationaal park Alejandro de Humboldt, heerlijk zwemmen in de oceaan en allerlei verschillende voertuigen huren zoals een quad of mountainbike. Omdat het in de weken voor onze komst best veel had geregend was het water in een rivier zo hoog komen te staan dat de wegen in het natuurpark overstroomd waren. Het Nationaal park Alejandro de Humboldt was dus geen optie voor ons. We huurden een quad en hebben een dag door de omgeving gereden, door de verschillende kleine dorpen en langs de kust. Heel leuk om zo ook contact met locals te krijgen en op plekken te komen die minder bekend zijn. Zo kwamen we langs een prachtige baai bij Rio Mata en gingen we nog iets verder met een bootje de Boca de Yumurí in, een rivier in een kloof waar je ook fijn kunt zwemmen, heel tof!

 

Na Baracoa gingen we weer rustig aan terug naar Havana, met als tussenstoppen Holquin en Camagüey. Camagüey is een klein stadje en leuk om doorheen te lopen. De stad kent vele restaurants die elke avond live muziek hebben. Dat is sowieso in Cuba heel gebruikelijk en geeft extra veel sfeer, passend bij de Caribische cultuur.

HAVANA

De laatste dagen besteedden we in Havana maar nu meer in het centrum en dat was een stuk leuker. We bezochten het fort Castillo De Los Tres Reyes Del Morro, keken we onze ogen uit naar de vele kleurrijke oldtimers die het land en de stad rijk zijn en bezochten we het Nationaal museum El Capitolio. Deze laatste dagen sliepen we in een soort hostel en dat was ook wel weer fijn, dicht in de buurt van de pleinen met terrassen en winkeltjes.

VERVOER

KOSTEN

Hoeveel kost een vakantie naar Cuba? Zoals we aangaven vonden we Cuba in 2017 vrij prijzig. Doordat we in een Casa overnachtten hadden we geen gelegenheid om zelf te koken, dus aten we bijna altijd buiten de deur. 
Per nacht in een Casa betaalden we ongeveer €25,00 – €30,00, inclusief ontbijt voor 2 personen. Voor lunch ben je per persoon niet meer dan €10,00 kwijt en voor diner rond de €15,00. De cocktails en drankjes zijn niet goedkoop, dus afhankelijk van hoeveel je drinkt komen die kosten er ook nog bij.
Voor de tour in Viñales betaalden we ongeveer €20,00 – €25,00 per persoon, dat was inclusief paard rijden, bezoek aan een koffie-, en tabakplantage en een grot.
Afhankelijk van de afstanden betaal je voor een busrit van max 4 uur €10,00 – €15,00, tot ongeveer 6 uur €20,00 – €25,00 en de lange ritten van bijvoorbeeld Havana naar Santiago de Cuba van ongeveer 15 uur €45,00 – €50,00. In de steden zelf is veel wel te lopen of neem je voor korte afstanden de taxi.
En let op, in Cuba zijn 2 soorten pesos, ‘de Cubaanse Peso’ (CUP) voor niet Cubanen en de ‘Cuban convertible Peso’ (CUC). Echter, volgens het laatste nieuws kan de CUC vanaf januari 2021 niet meer gebruikt worden en blijft alleen de CUP over. Dit was ook de munteenheid die veel gebruikt wordt door niet Cubanen dus waarschijnlijk merk je er weinig van. En je kunt de pesos eenmaal terug in Nederland niet meer omwisselen, omdat geen enkel wisselbureau Cubaanse pesos heeft. Wissel dus je overgebleven pesos in Cuba om of geef het uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *