ONZE REIS

Vanuit San Cristobal de las Casas reisden we naar La Mesilla, de grensovergang tussen Mexico en Guatemala, waar we Guatemala binnenkwamen. In december 2020 had je nog een negatieve Covid testuitslag nodig om de grens over te komen. In januari hoorden we dat dit niet meer nodig was, maar check voor de zekerheid de huidige status van het land. Na de grensovergang reisden we direct door naar Panajachel, het grootste dorp aan het meer Atitlán. Vandaaruit maakten we per boot de overstap naar San Pedro een dorp aan de andere kant van het meer waar we voor 3 weken naar een taalschool Spaans gingen. Tussendoor reisden we naar omliggende dorpen San Juan, San Marcos en Chichicastenango. Vervolgens reisden we naar Antigua, gingen we naar Flores in het noorden en zakten we af naar Lanquin en sloten we af in Guatemala stad.

ALGEMENE INFORMATIE

BUURLANDEN

Vlag van Mexico
MEXICO
BELIZE
EL SALVADOR
HONDURAS

VALUTA

FreeCurrencyRates.com

VISUM

BEZIENSWAARDIGHEDEN

LAKE ATITLÁN

Het meer Atitlán is een van de grootste meren van Guatemala en zeker de bekendste. Rondom het meer vind je 3 inactieve vulkanen, Atitlán, Tolimán en San Pedro. Vanaf de dorpen Panajachel en San Marcos heb je een prachtig uitzicht op de vulkanen en het is dan ook zeker een aanrader om het meer van verschillende kanten te bezichtigen. Wij bezochten deze regio in december en januari, daar waar het meer er heerlijk uitziet om te zwemmen, was dat in deze maanden voor ons toch nog wat te koud. Overdag warmt het lekker op, ’s avonds koelt het weer af en het kan in deze maanden soms ook flink waaien. Toch is deze periode fijn om er te zijn. Rondom kerst en oud & nieuw kan je hier namelijk flink wat feestvreugde verwachten. Zij het nu wat minder door Covid, vuurwerk kan nog steeds afgestoken worden wat men dan ook veelvuldig doet. Gegarandeerd feest!

SAN PEDRO

Wil je Spaans leren, zouden wij de Community Spanish School in San Pedro, aan het meer Atitlán adviseren. Fijne en professionele leerkrachten, één op één les en voor een heel schappelijke prijs. Je zou dan ook bij een gastgezin kunnen verblijven, dan kan je direct het geleerde toepassen. Je betaalt dan ongeveer €25 per persoon per dag inclusief 20 uur Spaanse les, kost en inwoning.

Vanuit de verschillende dorpen kan je ook eerdere tours en activiteiten boeken. Een daarvan is het beklimmen van de “Nariz del Indio”, ofewel “the Indian Nose”, want een kwartslag gedraaid lijkt deze berg op het gezicht van een indiaan. Vooral met zonsopkomst is deze berg beklimmen een aanrader. Je vertrekt om 3.30 uur, rijdt een uur en daarna klim je binnen 40 minuten naar boven. De klim is gemakkelijk en niet stijl. Eenmaal boven kan je genieten van het uitzicht over heel Lago Atitlán, krijg je van de gids een kopje koffie of thee en een zoet broodje en kan het wachten op de zonsopkomst beginnen. Rond 8.00 uur ben je ongeveer weer terug. Wij betaalden 100 Quetzal, ongeveer 11,00 euro.

SAN MARCOS

San Marcos is klein, echt klein. Met een flink kwartier ben je aan de andere kant van het dorpje. Wij besteedden er een middag en dat was voor ons lang genoeg. Als je wilt zijn er op San Marcos meerdere workshops te volgen gericht op yoga, meditatie, koken en weven. Ook heeft dit gedeelte van het meer fijne plekken om te zwemmen. Én, je hebt hier een prachtig uitzicht op de vulkanen. Vooral met de zonsondergang ben je hier op de juiste plek.

CHICHICASTENANGO

Chichicastenango is een stadje zo’n 40 km ten noorden van Panajachel, en staat bekend om de grote en kleurrijke markt op donderdag en zondag. Wij besloten om een motor te huren en er zelf naar toe te rijden. Je kunt ook met de bus gaan, die vanaf Panajachel vertrekt, tussendoor moet je nog een overstap maken. Check even de actuele reisroutes. Een taxi huren kan ook altijd nog, Uber werkt ook in Guatemala. Wij reden vanaf San Pedro naar Chichicastenango,  ongeveer 65 km, en het eerste gedeelte van de route gaat door de bergen dat prachtige vergezichten geeft. Het laatste stuk gaat over de snelweg en gaat aanzienlijk sneller. Chichicastenango is een klein stadje met een levendig centrum. En als er markt is kom je er niet onderuit. Vele kraampjes met eten, drinken, kleding, bloemen, souvenirs en textiel worden uitgestald in de straten en het is er dan flink druk, met of zonder Covid. Je kunt er je ogen uitkijken naar hoe tortillas gemaakt en gebakken worden, en de kleurrijke stoffen en kledij van mensen. Hier komt eigenlijk alle karakteristieken van Guatemala samen.

ANTIGUA

Antigua is waarschijnlijk de meest bekende stad van Guatemala, door zijn karakteristieke centrum en de omliggende vulkanen. Het was voorheen de hoofdstad van Guatemala, maar door een verwoestende vulkaanuitbarsting in 2018, werd deze titel overgedragen aan Guatemala (stad). Antigua doet erg gezellig aan met een plein, meerdere parkjes en koloniale straten met gekleurde huizen en kinderkopjes. Gympen zijn aanbevolen hier. Verder is Antigua toeristisch met moderne en bekende eetgelegenheden, een fijne bakkerij met heerlijk brood (San Martin) en hippe hotels. Waar we hotels vaak niet zo bijzonder vinden, zijn we erg te spreken over Maya Papaya, met mooie, schone kamers en fijne binnentuinen, heerlijke bedden en een gratis ontbijt. We betaalden €17,00 per nacht voor een 2-persoonskamer, top! In Antigua zijn we nog een extra week naar de taalschool Antiguena Academy voor 20 uur lessen Spaans geweest. Persoonlijk vonden we de kwaliteit van de school en de leerkrachten, vergeleken met de school waar we in San Pedro naar toe gingen, zeker minder. Vooral in combinatie met de prijs,  want we betaalden €84 per persoon voor 20 uur les. Deze school was de goedkoopste optie die we konden vinden in Antigua.

Wil je de natuur in? Iets buiten Antigua bevinden zich in de bergen de Earth Lodge en nog iets verder Hobbitenango. Op beide locaties kan je overnachten of je maakt er een dagtrip van. Hobbitenango, een restaurant en hotel geïnspireerd door Hobbittown, the Lord of the Rings en the Hobbit, biedt ook shuttlebus mogelijkheden vanuit Antigua aan, maar je kunt ook voor een paar euro een Uber laten komen.

VULKANEN

Rondom Antigua bevinden zich meerdere (in)actieve vulkanen die te beklimmen zijn, waaronder de Papaya, Fuego en Acatenango. De vulkaan Agua is zichtbaar vanuit Antigua. Wij beklommen de Acatenango met een 2-daagse tour en vonden dat een geweldige ervaring! Het is een pittige klim, want de tocht kent veel stijle stukken met mul zand, je stijgt 1500m in 6km en je begint op 2200 m hoogte. Dat betekent dat je uitkomt op een hoogte van ongeveer 3700 m en dat merk je aan het tekort aan zuurstof in de lucht. Maar eenmaal boven vergeet je dat allemaal en is het uitzicht waanzinnig. Al helemaal al je de vulkaan Fuego kan zien, die ongeveer elk kwartier uitbarst. Als extra optie kan je aan het einde van de middag ook nog de Fuego beklimmen. En ’s avonds en ’s nachts is dit natuurlijke vuurwerk een genot om naar te kijken.

Wil jij dit ook ervaren? Er zijn talloze bureaus die de tour aanbieden in alle vormen en maten en prijzen. Na lang zoeken vonden wij Wicho & Charlies en dat beviel erg goed. Je betaalt $45 voor vervoer, gids en een slaapplek in een tent met voldoende dekens op de basecamp. Je betaalt zelf de toegang tot het park als je eenmaal een stuk op de vulkaan bent, dat is ongeveer €5. Je kunt wandelschoenen, thermokleding, handschoenen, wandelstokken, mutsen etc. huren bij Wicho & Charlies als je dat zelf niet hebt of mee wilt nemen van huis. Zelf neem je eten en drinken mee, voor waterflessen wordt gezorgd, je camera en wat je meer nodig denkt te hebben. Houd er rekening mee dat het bovenop de vulkaan erg koud kan worden dus zorg in ieder geval voor warme kleding en voor wie wil een flesje sterke drank. Wij vonden de organisatie, gidsen en basecamp erg goed en dus zeker een aanrader. 

FLORES

Vervolgens bleken we langer in Guatemala te kunnen zijn dan gepland, dus besloten we naar het noorden naar Flores te reizen. Via een bureautje boekten we de reis, eerstmet een minibus naar Guatemala en vervolgens met de nachtbus naar Flores. Het is een lange rit van ongeveer 9 uur die goed te doen is met de nachtbus. Wij kozen voor net iets meer comfort waarbij de stoelen horizontaal konden en je echt kon liggen. Hierdoor krijg je de meeste rust. De stoelen waren lang zat, we hoefden niet opgekruld te liggen (langste persoon is 1,85 m), want dat is in Zuid-Amerika soms nog maar de vraag. Daarvoor betaal je ongeveer €55 per persoon. Wil je minder betalen, dan kan je ook kiezen voor een stoel die minder horizontaal kan. We kwamen al om 5.00 uur ’s ochtends aan en werden opgehaald door iemand van ons hotel. In Flores was het aanzienlijk rustiger met toeristen. Wij waren de enige personen in ons hotel. Hotels die voorheen bekend en beschreven stonden als partyhotels en druk, waren ook nu rustig. Genoeg opties om uit te kiezen dus.

In Flores zelf is weinig te doen, want het is erg klein, maar een wandeling door het stadje is wel leuk. Je kunt ook een lancho, kleine boot, nemen naar de overkant van het water naar San Miguel, en daar op het land kan je naar een uitzichtpunt lopen, wellicht wat apen spotten, en als je nog verder loopt is daar een fijn stuk strand ‘Playa El Chechenal’ met kleedhokjes en parasols. Je betaalt €0,50 per persoon. In de buurt van San Miguel is ook een kleine dierentuin die je kunt bezoeken en is er een restaurant aan het water met een swingrope waar je je goed kunt vermaken.

TIKAL

Een van de hoogtepunten voor ons was een bezoek aan Tikal, een oude Maya stad die grotendeels nog onontdekt in de jungle ligt. De locatie is waanzinnig en in onze ogen was deze Mayastad veel indrukwekkender dan Chichén Itzá. We gingen met een georganiseerde tour mee, zodat we vervoer en een gids hadden. En in Tikal is een gids aan te raden. Tikal is ontzettend groot en niet zo overzichtelijk als bijvoorbeeld Chichén Itzá. Daarnaast kan de gids je veel vertellen over de natuur, de Maya cultuur, bouwwerken en kan hij je naar de plekken brengen waar veel dieren zijn. Want met een beetje geluk spot je apen, neusberen, toekans en vele andere soorten vogels. De toegangsprijs van Tikal is ongeveer €15 per persoon en wij betaalden dat ook voor de gids en het vervoer. Doordat nu de onderlinge concurrentie weggevallen is door het gebrek aan toeristen stijgen de prijzen. Maar Tikal is en blijft sowieso een aanrader!

LANGUIN - SEMUC CHAMPEY

Semuc Champey is een rivier midden in de bergen die door kleisteen over verschillende plateaus verdeeld is, waardoor het water prachtig helder turquoise kleurt. Het is niet de gemakkelijkste plek om te komen, maar wel een heel mooie in een prachtig stuk natuurgebied. Zowel vanaf Guatemala, Panajachel als Flores kan je naar Lanquin reizen, dit stadje ligt het meest in de buurt van Semuc Champey. De reistijden zijn echter lang, waarbij je moet denken aan een rit van tussen de 8 – 10 uur, afhankelijk van je vertrekpunt. Wij reden met een minibus, geboekt bij hostel ‘Los Amigos’ in Flores via Cobán naar Lanquin, voor ongeveer €25 per persoon. Lanquin is een klein stadje met een klein centrum met een paar leuke restaurants. Er is geen grote supermarkt dus verwacht hier niet teveel van. Lanquin ligt 10 km bij Semuc Champey vandaan, als je wilt kan je ook dichterbij overnachten, er zijn een aantal hotels vlakbij Semuc Champey. Vaak hebben deze hotels ook een restaurant en kan je daar dus de hele dag blijven. Je kunt met een georganiseerde tour naar Semuc Champey waarbij je niet alleen de waterpoelen bezoekt en bekijkt, maar waarbij je ook met een grote band gaat tuben op de rivier en één van de vele grotten uit de omgeving bezoekt. Wij besloten op eigen vervoer te gaan, dat kan lopend of je lift mee met een van de vele pick-ups die ook die kant op gaan. De pick-up is aan te bevelen, want 10 km is opzich niet ver, maar de omgeving is bergachtig en kan erg warm zijn. Reken er dan maar snel op dat je 3 uur over de heenweg doet. De pick-up kost Q25 per persoon, ongeveer €2,50, per rit. De toegang kost ongeveer €5 euro per persoon en in het park is de route duidelijk aangegeven. Schoenen zijn aan te bevelen, want als het geregend heeft kan het er erg glad zijn. Wij bleven uiteindelijk 3 nachten in Lanquin en dat was lang genoeg. Ook bezochten we een grot, in de omgeving zijn er vele grotten. Maar het toffe aan deze grot was dat aan het einde van de middag, met zonsondergang, duizenden vleermuizen om onze oren naar buiten vlogen op zoek naar eten. Dat maakt een normale grot toch wat bijzonderder.

GUATEMALA CITY

Onze reis eindigde in Guatemala City. De stad staat niet bekend als de meest veilige stad, vooral niet als het donker is. Maar hier moesten we een aantal zaken regelen voor de doorreis naar Honduras. We verbleven in een wat luxer gedeelte van de stad, in zone 10. Zone 1 is een zone met een bruisend stadsleven met veel bars en restaurants, zone 9 en 10 worden ook gezien als veilige zones. We reisden verder met busmaatschappij Hedman Allas waarmee we de grens oversteken met Honduras.

VERVOER

Check vooral verschillende bronnen als je lange afstandsreizen gaat maken. Wij gebruiken hiervoor de app Rome2Rio, Skyscanner of vliegwinkel en gingen langs bij de lokale busmaatschappijen. In Guatemala reisden we veel met een minibus, georganiseerd door een lokaal reisbureau. De welbekende chickenbussen, grote, oude, maar opgefleurde Amerikaanse schoolbussen, rijden vooral korte afstanden naar de kleine omliggende dorpen én rijden over het algemeen alleen maar heel vroeg in de ochtend (lees rond 4.00 uur). Voor korte afstanden kan je er voor kiezen om de tuctuc te pakken of vaar op het meer Atitlán met de boot naar de andere dorpen die rondom het meer liggen. En in de steden zelf is alles lopend af te leggen, Guatemala kent weinig echt grote steden.

Voor de grote afstanden, zoals tussen Guatemala stad en Flores rijden zowel minibussen als touringcars vanaf station Fuente del Norte. Voor vervoer over landsgrenzen heen is onder andere de busmaatschappij Hedman Allas aan te raden.

KOSTEN

Hoeveel kost reizen door Guatemala eigenlijk? Vooral op deze reis vonden we het erg belangrijk om op de kosten te letten en voornamelijk geld uit te geven aan zaken die er voor ons echt toe doen, zoals bezienwaardigheden en bijzondere locaties. Daardoor sliepen we niet in fancy hotels en hebben we bewust naar de prijzen voor hotels en restaurants gezocht. Ook probeerden we vaak zelf te koken of brood bij de bakker te halen om kosten te besparen. Afhankelijk van je keuzes kunnen de prijzen voor slaapgelegenheden en restaurants anders uitvallen. De prijzen voor vervoer en toegangsprijzen voor bezienwaardigheden zijn gebaseerd op de winter van 2020/2021.

OVERNACHTEN

Gemiddeld €20 per nacht, voor 2 personen totaal, altijd een 2-persoonskamer.

ETEN EN DRINKEN

Voor een cappuccino betaal je ongeveer tussen de €1,50 – €2,00, een ontbijt en lunch rond de 5,00 euro en avondeten in een restaurant ongeveer tussen de 5,00 en 10,00 euro, per persoon.  

Totaal per dag per persoon ongeveer 15,00 euro.

VERVOER

De kosten zijn afhankelijk van de afstand van de reis. Kortere afstanden van tussen de 2 en 4 uur kosten tussen de €10,00 – €15,00 euro, langere afstanden van tussen de 6 en 10 uur kosten tussen de €15,00 –  €55,00 per persoon. Echter is dit erg afhankelijk vande afstand en de luxe waarin je wilt reizen. Voor een collectivo of boottochtje ben je vaak een paar euro per persoon kwijt. Voor een taxi moet je onderhandelen over de prijs die afhankelijk is van de afstand of je neemt een Uber.

BEZIENSWAARDIGHEDEN (PER PERSOON)

Het beklimmen van de Indian Nose kostte ongeveer €11,00, Acatenango beklimmen kostte $45 met ongeveer €10 aan kosten voor het huren van extra gear, Flores kostte €30 inclusief  vervoer, gids en toegang, Semuc Champey kostte ongeveer €10 voor vervoer en toegang.

Voor een week taalschool in San Pedro, Community Spanish School, betaalden we ongeveer €180 per persoon per week, dat inclusief 20 uur één op één les bevat en overnachten in een gastgezin met 3 maaltijden per dag (behalve op zondag). De taalschool in Antigua kostte €84 per persoon, voor 20 uur één op één les (’s middags, dat was goedkoper dan ’s morgens).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *