ONZE REIS

Honduras is een land in Centraal-Amerika naast Guatemala, El Salvador en Nicaragua. Het land heeft een slechte reputatie rondom drugshandel en geweld en wordt daarom vaak vermeden door reizigers, terwijl het juist een land is met vele natuurparken, culturele historie én een waanzinnige kustlijn in het noorden met een groot rif om goed te kunnen duiken en snorkelen. Als je naar Honduras gaat, bezoek dan Tegucigalpa, Copán, Lago de Yojoa, de Pulhapanzak watervallen, La Ceiba, nationale parken Pico Bonito, La Tigra en La Moskitia, en the Bay Islands in de Caribische zee.

Reis je over land Honduras binnen, dan is het afhankelijk van waar je het land binnenkomt wat je reisroute gaat worden. Houd er rekening mee dat de bus vanuit Copán naar Tegucigalpa via San Pedro Sula rijdt, want in het noordwesten ligt de beste snelweg van Honduras. Je kunt er dus voor kiezen om vanuit Copán eerst naar La Ceiba en de Bay Islands te gaan en vervolgens af te zakken naar Tegucigalpa via Lago Yojoa. Visa versa geldt hetzelfde. Grote kans dat je per vliegtuig landt in Tegucigalpa. Van daaruit kan je ervoor kiezen eerst in die regio te gaan reizen, via Gracias naar Copán, dan ga je niet via San Pedro Sula, en vandaaruit naar het noorden te reizen.

ALGEMENE INFORMATIE

BUURLANDEN

VALUTA

FreeCurrencyRates.com

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Tegucigalpa

In en rondom Tegucigalpa vind je veel bezienswaardigheden, waaronder de stad zelf, nationaal park La Tigra en de omgeving van Valle de Angeles, en Comayagua. Tegucigalpa is sinds 1937 de hoofdstad van Honduras. In de loop van de jaren groeide de stad en kwam uiteindelijk samen met Comayagüela, voorheen een kleine en arme stad naast Tegucigalpa. De kenmerken van de verschillende plekken zie je terug in de stad, waarbij Tegucigalpa nog oude koloniale gebouwen bezit. De stad ligt op 1000 meter hoogte en is omringd met bergen, wat te merken is in de stad, waarbij sommige straten steil omhoog en omlaag gaan. Ook zie je in Tegucigalpa de oude Maya cultuur terugkomen in Parque La Concordia, waar verschillende Maya tempels in het klein zijn nagebouwd.

Tevens vind je in Tegucigalpa vele kerken en musea die gelieerd zijn aan de geschiedenis van de stad en het land, denk aan Museo para la Identidad Nacional, Basilica de Suyapa, Iglesia Los Dolores, en Museo Nacional de Historia y Antropología Villa Roy. Bij Iglesia Los Dolores vind je ook een lokale overdekte markt. In Parque Naciones Unidas El Picacho, ten noorden van de stad en hoger gelegen in de bergen, vind je een Christusbeeld van Picacho. Het beeld en park zijn te bezoeken en vanaf die locatie heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Een plek in de hoofdstad dat zeker de moeite waard is om te bezoeken is het Parque Naciones Unidas El Picacho. Hier vind je het beeld Christo del Picacho, een groot Christusbeeld. Wij gingen er aan het einde van de middag heen, zodat we vanaf deze plek de zonsondergang konden zien en de stad bij nacht.

Als je deze kant op gaat, ga dan met een taxi. Een rit met een taxi kost 400 Lempiras in totaal (L200 per rit). Hier hoef je zeker niet meer voor te betalen, minder gaat niet lukken omdat dit vooraf afgesproken prijzen lijken. Aangekomen bij het park betaal je L50 per persoon aan entreekosten en om bij het Christusbeeld te komen betaal je nog eens L25 per persoon extra.  

Iglesia Santa María de los Dolores, Tegucigalpa
Iglesia Santa María de los Dolores, Tegucigalpa
Uitzicht bij nacht over Tegucigalpa vanaf Parque Naciones Unidas El Picacho
Uitzicht bij nacht over Tegucigalpa vanaf Parque Naciones Unidas El Picacho

Copán

Macaw Mountain Bird Park, Honduras
Macaw Mountain Bird Park, Honduras
Copán, Honduras
Copán, Honduras

Copán is een klein koloniale stad in het westen van Honduras en tegen de Guatemalaanse grens aan. Van hieruit kan je dus ook de oversteek maken naar Guatemala of visa versa, dat doe je dan bij El Florido. Wij reisden met busmaatschappij Hedman Allas vanuit Guatemala naar Honduras. Deze busmaatschappij is betrouwbaar en rijdt ook in Honduras voor de langere afstanden. We betaalden  voor de rit Guatemala stad naar Copan ongeveer €31,00 per persoon. De bus brengt je naar de grensovergang en wacht op je aan de andere kant van de grens.

Copán heeft een klein centrum dat samenkomt op een plein omgeven met bomen. Door het hoogteverschil in Copán heb je al snel kans op mooie uitzichten op de omgeving. In Copán, eigenlijk iets er buiten, vind je de Maya Ruïnes van Copán en Macaw Mountain Bird Park and Nature. Over het Macaw Mountain Park zijn we erg enthousiast. Hier worden vele soorten vogels opgevangen die óf uit de natuurparken komen en niet voor zichzelf konden zorgen of als huisdier zijn gehouden, dat verboden is. Het gaat immers om tropische vogels als Ara’s, Macaws, Parkieten, Uilen en Toekans. Waar mogelijk worden de vogels weer uitgezet in de natuur, zodat ze weer in natuurlijk leefgebied verder kunnen leven. Toegang tot het park kost ongeveer €8,50. Omdat het iets buiten de stad ligt is het aan te raden met de tuctuc te gaan, dat kost je een paar euro. Al met al een toffe middagactiviteit.

Copán is iets duurder dan Guatemala, afhankelijk van waar je eet, drinkt en slaapt ben je ongeveer €30,00 per nacht voor een 2-persoonskamer kwijt, en €5,00- €10,00 per persoon voor een lunch of diner.

Valle de Angeles

Valle de Angeles is een pittoresk dorpje op ongeveer een half uur rijden van de hoofdstad Tegucigalpa. Je kan hier komen door vanuit Tegucigalpa een Privado (taxibusje) te pakken, deze rijden geregeld die kant op. 

Het dorpje is niet groot, binnen een kwartier ben je van de ene kant naar de andere kant gelopen. Veel toeristen doen dit dorpje aan omdat zij op weg zijn naar Parque Nacional La Tigra

Valle de Angeles staat bekend vanwege de hangmatten die je hier kunt kopen. In bijna iedere winkel kan je wel een hangmat kopen. Mocht je ruimte hebben om extra bagage mee te nemen, dan is het zeker een aanbeveling om er een te kopen!

VERVOER

Voordat je gaat reizen in Honduras, oriënteer je eerst op de wijze waarop je door het land wilt reizen. Voor de lange(re) afstanden kan je gebruik maken van de vervoerder ‘Hedman Alas’, die ook in Guatemala rijdt. 

In grote steden, zoals Tegucigalpa, wordt het openbaar vervoer afgeraden. Neem in grote steden daarom liever een taxi. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *