ONZE REIS

Jordanië is het land dat voornamelijk bekend is vanwege Petra, een van de zeven wereldwonderen. Daarnaast is een groot deel van de filmklassieker ‘Lawrence of Arabia’ opgenomen in het woestijngedeelte Wadi Rum. 

Wij reisden vanuit Israël met een bus naar Jordanië. Er zijn vanuit Israël drie grensovergangen, wij namen op de heenweg de meest noorderlijk gelegen grensovergang (Be’at Shaan – Sheikh Hussein Border), om vervolgens op de terugweg via Allenby Border – King Hussein Bridge te gaan. 

In Jordanië bezochten we Jerash, Petra en Wadi Rum.   

ALGEMENE INFORMATIE

BUURLANDEN

Vlag van Irak
Irak
Vlag van Israël
Israël
Vlag van Saudi Arabië
Saudi Arabië
Vlag van Syrië
Syrië

VALUTA

FreeCurrencyRates.com

BEZIENSWAARDIGHEDEN

JERASH

Onze tocht begon in Jerahs, een eeuwenoude stad in het noorden van Jordanië. De stad was onderdeel van het Romeinse Rijk en is, na verschillende innames, wonderbaarlijk intact gebleven. Om die reden zijn er nog veel bouwwerken uit de Romeinse periode te vinden, zoals Hadrianus’ triomfboog, een Hippodroom en een theater. 

Volgens onze gids was het gebied groter dan het Forum Romanum in Rome. Geen idee of dat daadwerkelijk zo is, maar qua bouwwerken doet Jerash zeker niet onder hieraan. Sterker nog, wij vonden dit mooier dan het Forum in Rome. 

Ga je dus naar Jordanië, dan mag je deze stad niet missen. Wanneer je meegaat met een georganiseerde toer (zoals wij deden), dan is deze stad naar alle waarschijnlijkheid inbegrepen.

Deel van het Forum in Jerash, Jordanië
Deel van het Forum in Jerash, Jordanië

PETRA

Al Khazneh (The Treasury) in Petra, Jordanië
Al Khazneh (The Treasury) in Petra, Jordanië
Het tentenkamp in Wadi Musa, bij Petra, Jordanië
Het tentenkamp in Wadi Musa, bij Petra, Jordanië

Vanuit Jerash kwamen we aan in de woestijn van Wadi Musa, dicht in de buurt van de historische plek Petra

Petra is een van de zeven moderne wereldwonderen en was voorheen een belangrijke stad voor de Nabateeërs. Wanneer Petra precies ontstaan is, is onduidelijk. Wel is bekend dat de stad begon te bloeien als hoofdstad van het Nabateese Rijk uit de 1e eeuw voor Christus.

De meesten kennen waarschijnlijk alleen Al Khazneh (The Treasury) van de foto’s. De stad heeft echter veel meer te bieden. Onderweg naar ‘de schatkamer’ kom je in rotsen uitgehouwen ruimtes tegen. Deze ruimtes werden vroeger gebruikt om de overledenen in te begraven.

Vervolgens loop je door de Siq (een kloof) verder en kom je uiteindelijk uit bij Al Khazneh. Deze Siq is het meerendeel van het jaar begaanbaar, echter is het verleden deze Siq overstroomt geweest, waarbij enkele toeristen omgekomen zijn.

Een ander bekend gebouw in Petra is Ad Deir (The Monastery). Onderweg naar dit klooster kom je nog vele, in rotsen uitgehouwen gebouwen tegen en zelfs enkele Romeinse gebouwen. Het klooster ligt bijna aan het einde van Petra en doet qua indrukwekkende architectuur niet onder aan The Treasury. 

Wij verbleven een aantal nachten in de woestijn van Wadi Musa en sliepen hier in tenten. Vanaf het klooster liepen we door de ongerepte natuur naar ons tentenkamp. De nacht in een woestijn is koud en daar kwamen wij achter. Ondanks vier dikke dekens en alle kleren aan hadden we het nog steeds koud. Gelukkig werd er in de grote tent een kampvuur gestookt, thee geschonken en muziek gemaakt. Dit gaf een prachtige ervaring van de Jordaanse cultuur. 

WADI RUM

Mocht je de filmklassieker Lawrence of Arabia nog niet gezien hebben, dan is dat zeker een aanrader. Een groot deel van deze film is opgenomen in Wadi Rum.

Wadi Rum is een vallei die al lang bewoond is. Er zijn hier rotstekeningen gevonden, die ook nu nog makkelijk zichtbaar zijn. Ook nu nog wonen er mensen in de vallei, namelijk bedoeïenen. Deze bedoeïenen leven tegenwoordig echter geen nomadisch bestaan meer en leven momenteel van toerisme.

Wadi Rum, Jordanië
Wadi Rum, Jordanië

KOSTEN

Deze tocht naar Jordanië hebben we geboekt in het Abraham Hostel in Jeruzalem. Dit Hostel is niet alleen populair onder backpackers, maar onder allerlei verschillende type reizigers. 

De toer bevatte een drie-daagse trip en kost tegenwoordig zo’n €500 per persoon. Hoewel dit voor een drie-daagse toer aan de hoge kant is, is het dit bedrag meer dan waard. Jordanië is een verrassend mooi land met een rijke cultuur dat een bezoek zeker waard is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *