ONZE REIS

De reis startte in Mexico Stad, met ook een uitstapje naar Puebla, dat in de buurt ligt. Vervolgens vlogen we naar Cancun en zijn we direct door gegaan naar Holbox, een (schier)eiland in het noorden van Yucatan. Daarop volgend bezochten we de uitvalbasis voor Chichén Itzá: Valladolid, reisden we door naar Merida en sloten we af in Palenque en San Cristobal in het zuiden van het land in de deelstaat Chiapas. Daar staken we ook de grens over naar Guatemala.

ALGEMENE INFORMATIE

BUURLANDEN

BELIZE
GUATEMALA
VERENIGDE STATEN VAN AMERIKA

VALUTA

FreeCurrencyRates.com

VISUM

BEZIENSWAARDIGHEDEN

MEXICO CITY

Eerlijk gezegd zijn we geen fan van grote steden dus proberen we die zoveel mogelijk te vermijden. Toch kom je er vaak niet omheen om een hoofdstad of andere metropool te bezoeken als je daarop vliegt, zo ook in ons geval. We zijn uiteindelijk 3 nachten in Mexico gebleven. Op de eerste dag proberen we vaak in het ritme van het land te komen om de last van een mogelijke jetlag zoveel mogelijk te beperken. 

HISTORISCH CENTRUM

Als we iets moeten benoemen als hoogtepunt in Mexico City, dan is dat het Historisch Centrum van Mexico City. In dit gedeelte van de stad bevindt zich het Palacio de Bellas Artes en het Palacio Nacional. Daarnaast heeft Mexico stad andere bezienswaardigheden, waaronder Plaza de la Constitucion in het oude centrum, het grote stadspark Bosque de Chapultepec en El Angel de la Independencia. 

Mexico Stad, Mexico

PUEBLA

Vanuit de capitool kan je gemakkelijk Puebla bezoeken, een stad met een karakteristiek en oud centrum, ongeveer een uur rijden met de bus. ’s Ochtends vertrokken we naar busstation Autobuses Mexico, waar verschillende busmaatschappijen ritten aanbieden, en daar kochten we tickets voor diezelfde ochtend. Wat niet vermeldt wordt is dat je in Puebla op een groot busstation uitkomt dat 5 km van het oude centrum af ligt. Loop daarom eerst van het busstation af, vermijdt de taxi’s en neem een collectivo (klein busje waar je op willekeurige plekken in en uit kunt stappen) naar het centrum. Er rijden er genoeg en je betaalt 0,70 euro voor 2 personen, bijna niets dus. Het centrum is klein, maar zeker leuk om doorheen te lopen, want de bouwstijl is koloniaal met veel kleurrijke en rijk versierde woningen. Voor ons een verademing vergeleken met het grote Mexico stad. Ook de markt is leuk om overheen te lopen. Bij het plaatselijke toeristenbureau kan je een kaart van de stad krijgen en wordt verteld wat er allemaal te zien en te doen is. Helaas waren in november door Covid veel musea gesloten, maar check vooral de huidige gang van zaken.

HOLBOX

De volgende dag vlogen we naar Cancun. Eigenlijk wilden we de hele reis alleen maar over land reizen, maar vliegen was bijna net zo duur als met de bus, en de busrit zou 28 uur zijn dus was de keuze snel gemaakt. En let op, er is een uur tijdsverschil met Mexico stad en Cancun, waarbij het is Cancun een uur later is. Dit geldt echter alleen in dit deel van Mexico dat net in een andere tijdzone valt. Op de luchthaven kochten we gelijk bustickets voor naar het centrum en tickets voor naar Chiquila waar vanuit we de volgende dag met de boot naar Holbox (‘Olbosh’) zouden gaan.

Elk half uur gaat er een boot naar Holbox die er ongeveer 30 minuten over doet. Er zijn 2 bootmaatschappijen, beiden gaan ze 1x per uur, om het half uur en een enkele reis kost ongeveer 8,50 euro per persoon. We dachten nog even wat boodschappen te kunnen doen in Chiquila, maar het stadje is erg klein en je vindt er alleen een klein winkeltje met frisdrank en snacks. Op Holbox zijn wel meer supermarkten te vinden waar je, zij het basic, boodschappen kunt doen.

Holbox is een langwerpig eiland met een lang strand, blauwe zee, kokosnoten, strandtenten en prachtige plekken om de zonsondergang te bekijken. Eigenlijk alles waar je aan denkt bij een subtropisch eiland, heerlijk voor een paar dagen om even te ontspannen, te wandelen en een biertje op het strand te doen. Zin in wat actievers? Wandel door het centrum en kijk je ogen uit op de vele en prachtige street art, loop over het strand naar het oosten en spot de vele vogels die het gebied rijk is, tussen ongeveer juni en oktober kan je er zelfs flamingos spotten, of loop aan het einde van de middag naar het westen voor de zonsondergang. Er zijn ook verschillende tours te boeken zoals een boottocht waarmee je 3 verschillende eilanden bezoekt en veel dieren kunt spotten, een nachtwandeling om Bioluminescent, oftewel zeevonk, te kunnen zien of boottocht om walvishaaien te zien (check wel even of deze activiteiten seizoensgebonden zijn of niet, want de locals zullen vooral zeggen dat dit het hele jaar kan).

Op Holbox regelden we vervoer naar Valladolid. Helaas konden we niet direct vanuit Chiquila naar Valladolid, maar moesten we eerst weer via Cancun. Direct reizen naar Valladolid kon wel, maar was onbetaalbaar. Door Covid wellicht, omdat er nu geen onderlinge concurrentie meer is, en reisden we dus eerst naar Cancun en stapten we daar over op een bus van ADO. Halverwege de reis gingen we weer door de tijdzone en was de dag een uur langer.

Holbox, Mexico
Holbox, Mexico
Holbox, Mexico

VALLADOLID

Castillo of Chichén Itzá, Valladolid, Mexico

Valladolid ligt heel centraal om de Chichén Itzá te bezoeken, een oude Maya stad met Maya tempels en ruïnes én één van de 7 moderne wereldwonderen. Bij aankomst in Valladolid kochten we gelijk bustickets voor naar Chichén Itzá met een lokale busmaatschappij voor iets meer dan 3,00 euro per persoon. Valladolid heeft net als Puebla een koloniaal centrum met centraal park en mooie kathedraal. Valladolid is klein en heeft verder weinig bezienswaardigheden. Wat wel tof is, in het stadscentrum ligt de Zaci Cenote. Een cenote is een ondergrondse waterpoel die door de Maya’s gezien werden als de toegangspoort tot de onderwereld. In deze regio van Mexico zijn talloze cenotes te vinden. Een aantal cenotes werden door de Maya’s gebruikt om menselijke en dierlijke offers in te brengen. Maar in een groot aantal kan je ook zwemmen in het kristalheldere water. Na ons bezoek aan Chichén Itzá lieten we ons door de bus afzetten vlak bij de Samulá en X’kekén cenotes. Vanaf de weg was het nog 30 minuten lopen voor de ingang het park. Bij de ingang wordt je al snel welkom geheten door een gids. Wil je liever geen gids, wees daar dan gelijk in het begin duidelijk mee. Het is een klein gebied en je kunt het zelf wel vinden. Let wel op, als je wilt gaan zwemmen in de cenote is het huren van een zwemvest verplicht. Hiervoor betaal je inclusief de ingang van beide cenotes ongeveer 6,00 euro per persoon. Je kunt ook voor een van beide cenotes kiezen. We vonden het bezoeken van de cenotes een bijzondere ervaring en de Samula cenote is zeker een aanrader en goed te combineren met de Chichén Itzá. Voor de terugweg kan je weer terug lopen naar de doorgaande weg en daar op de bus wachten, er is geen bushalte dus gewoon je hand uitsteken. Wij hebben de taxi teruggenomen, even onderhandelen en je bent voor een paar euro terug in de stad.

MÉRIDA

De volgende dag vertrokken we naar Merida, wederom met de bus en die deed er ongeveer 4 uur over. Merida heeft een fijn centrum om door heen te lopen en de verschillende delen van de stad te ontdekken. Het is groter dan Valladolid en daardoor ook meer bezienwaardigheden. Plaza Grande is het centrale plein van de stad met de grootste kathedraal, maar zeker niet de enige plaats met deze combinatie. Overal in de stad kan je kleinere kathedralen vinden met een klein pleintje of parkje ervoor. Dat maakt dat er in Merida overal kleine en gezellige plekken zijn om naar toe te gaan. Een heel gezellige binnentuin om ’s avonds te eten is Mercado 60. Je vindt er 5 verschillende soorten keukens waar je zo’n beetje alles kunt krijgen waar je zin in hebt. En er is live muziek, dus gegarandeerd een gezellige avond!

Merida, Mexico

PALENQUE

Palenque, Mexico
Agua Azul, Mexico

In Merida zaten we erg in twijfel of we nog naar Campeche zouden gaan. Deze stad wordt aangeschreven als een gezellige stad ten zuidwesten van Merida aan de kust. Net even wat anders dus. Maar aangezien we Palenque en San Cristobal op de planning hebben staan hebben we er uiteindelijk voor gekozen Campeche over te slaan en in een keer de oversteek te maken naar Palenque. Dit is een rit van ruim 9 uur, dus het zou voor al tijd en dagen schelen als we in een keer door zouden gaan. We kozen voor de dagbus, omdat dit gebied van Mexico niet bekend staat als het meest veilige gebied. Er kunnen wegblokkades van drugsbendes voorkomen, al is dat de laatste jaren bijna niet voorgekomen. Maar om geen risico te lopen, namen we de dagbus vanuit Merida.

Bij aankomst in Palenque was het al donker en de stad oogde niet als de meest aantrekkelijke stad ooit. We waren dan ook blij dat we maar 1 nacht hadden geboekt, hier wilden we niet lang blijven. We regelden gelijk alles wat we nodig hadden voor de volgende dag, want er stonden 3 dingen op het programma: het bezoeken van de Maya Ruïnes die zo’n 10 km buiten Palenque liggen, naar de Misul-Ha waterval en de Agua Azul watervallen, en vervoer naar San Cristobal de las Casas. We troffen het, naast het busstation vonden we een reisbureau die precies had wat we nodig hadden. Om 12.00 uur ’s middags zouden we vertrekken naar zowel de Misul-Ha waterval en de Aqua Azul watervallen en vervolgens doorreizen naar San Cristobal de las Casas, perfect! Daardoor hadden we precies tijd om ’s morgens vroeg naar de Palenque Ruïnes te gaan.

In alle vroegte stonden we op om rond 8.00 uur bij de ruïnes te kunnen zijn. Vanaf het centrum gaan er voldoende collectivo’s naar de ruïnes, vaak achter de ruit van de collectivo aangegeven met een bordje ‘’ruïnes’’, kan niet gemakkelijker. Echter, wat we niet wisten, is dat het nationale park van Palenque door Covid maatregelen pas om 9.30 uur open ging en de ruïnes pas om 10.00 uur. Let op, je start bij de ingang van het nationale park, vervolgens is de ingang van de ruïnes zo’n 3 km verderop, daardoor betaal je dus 2 verschillende tickets. Je kunt naar de ingang van de ruïnes lopen, de omgeving is prachtig, maar je kunt ook met een truck of collectivo mee die je even aan moet halen. Ook waren er in het park andere maatregelen voor Covid genomen, zoals een vaste looproute. Ook mocht je geen ruïne meer beklimmen, dat normaliter juist een toffe ervaring is om de omgeving vanaf hoogte te kunnen zien. Voor ons waren de ruïnes daarom een flinke tegenvaller. De extra maatregelen maakten dat de ruïnes niet meer waren dan wat oude stenen, terwijl deze locatie juist bekend staat als bijzondere oude Maya stad. Teleurgesteld namen we een collectivo terug naar Palenque.

Gelukkig waren de Misul-Ha en de Agua Azul watervallen geen teleurstelling. Ondanks dat het regenseizoen net voorbij was en de watervallen niet kristalhelder en blauw water hadden, maar nog een beetje bruin, waren de watervallen indrukwekkend om te zien en te horen. Een aanrader! En omdat de tickets voor de watervallen gecombineerd waren met het vervoer naar San Cristobal de las Casas hoefden we verder niets meer te regelen.

SAN CRISTÓBAL DE LAS CASAS

Aan het einde van de middag vervolgende we de reis naar San Cristobal de las Casas waar we halverwege de avond aankwamen. Deze stad ligt op ruim 2000 meter hoogte en dat is te merken, het is hier ’s avonds flink fris. Vergeet je trui en lange broek niet. Overdag zijn de temperaturen prima, te vergelijken met het voorjaar of najaar, maar ’s avonds kan de temperatuur naar het vriespunt zakken dus houd daar rekening mee.

San Cristobal vonden we een erg leuke stad. Wederom koloniaal, met meerdere grote pleinen en kathedralen, en straten met vele gekleurde huizen. Maar ook een stad met een grote (overdekte) markt waar je de leukste souvenirs kunt kopen. De mensen zijn ontzettend aardig en behulpzaam. En de stad is erg goedkoop, het loont bijna niet om zelf te koken. En dat zie je tegelijkertijd ook weer terug op straat, er wordt veel op straat verkocht en ook vind je er veel kinderen die bedelen of verkopen. Het blijft voor ons een lastig dilemma, wel of niet kopen van kinderen, maar we geven kinderen altijd alleen iets te eten, een koekje of broodje. De stad heeft verschillende goede bakkerijen (Doña Isabel onder andere) en meerdere groente- en fruitwinkels. De straat Real Guadelupe is grotendeels autovrij en heeft vele restaurants en cafes, een heel gezellig geheel. In de stad kan je naar 2 hoger gelegen kerken lopen, een aan het einde van Real Guadelupe, Iglesia de Nuestra Señora de Guadelupe, en de ander San Cristóbalito in het westen van de stad. Beide geven een prachtige vergezicht over de stad. Vanuit San Cristobal de las Casas kan je verschillende tours boeken, naar de Sumidero Canyon, verschillende workshops volgen of je kunt naar onder andere San Juan Chamula of Sinacantán. Deze laatsgenoemden zijn kleine dorpen waar inheemse bevolking woont met een eigen wetgeving die anders is dan de Mexicaanse wetgeving. Wij besloten op eigen vervoer naar San Juan Chamula  te gaan en namen een collectivo vanuit het noorden van San Cristobal, van Calle Honduras. Achteraf gezien hadden we wellicht beter met een tour mee kunnen gaan als we wat meer over de bevolking wilden leren. Zonder achtergrondinformatie was het een klein dorp waar weinig te doen was. We bleven er kort en namen een collectivo terug naar San Cristobal de las Casas. Er zijn voldoende tourbureau’s in San Cristobal de las Casas waar je vele zaken kunt regelen, zowel activiteiten als vervoer. Maar in de stad zelf kan je je zeker ook wel een paar dagen vermaken, door het knusse stadscentrum is het een heerlijke plek om te zijn!

San Cristóbal de las Casas, Mexico
San Cristóbal de las Casas, Mexico
San Cristóbal de las Casas, Mexico

VERVOER

Check vooral verschillende bronnen als je lange afstandsreizen gaat maken. Wij gebruiken hiervoor de app Rome2Rio, Skyscanner of vliegwinkel en gingen langs bij de lokale busmaatschappijen. In Mexico reisden we veel met busmaatschappij ADO. Een betrouwbare busmaatschappij die serieus omging met de Covid maatregelen. Je bagage wordt ingecheckt en veilig opgeborgen, ze hebben goede moderne bussen met goede airco (neem een trui of vest mee, vooral op de lange ritten), verwacht om de ongeveer 3 uur een pauze en de prijzen zijn schappelijk. Wij betaalden in het najaar van 2020 12,00 euro voor een ticket van Cancun naar Chiquila, van Cancun naar Valladolid 11,50 euro, en 27,50 euro voor een ticket van Merida naar Palenque (prijzen zijn per persoon). We proberen vaak bustickets een dag van tevoren te regelen, zodat we sowieso gegarandeerd een ticket hadden. En bij veel maatschappijen is het mogelijk tickets van te voren te kopen. Als je je route al weet is dat best handig om te doen. Maar eerlijk is eerlijk, in deze periode was het aanzienlijk rustiger met andere reizigers dus wellicht niet nodig.

KOSTEN

Hoeveel kost reizen door Mexico eigenlijk? Wij vonden Mexico een goedkoop land om doorheen te reizen. Voornamelijk het zuidelijke deel, rondom Palenque en San Cristobal de las Casas, was een goedkoop gebied. Deze regionen zijn ook de wat armere en minder toeristische delen van Mexico. Vooral op deze reis vonden we het erg belangrijk om op de kosten te letten en voornamelijk geld uit te geven aan zaken die er voor ons echt toe doen, zoals bezienwaardigheden en bijzondere locaties. Daardoor sliepen we niet in fancy hotels en hebben we bewust naar de prijzen voor hotels en restaurants gezocht. Ook probeerden we vaak zelf te koken of brood bij de bakker te halen om kosten te besparen.

Afhankelijk van je keuzes kunnen de prijzen voor slaapgelegenheden en restaurants anders uitvallen. De prijzen voor vervoer en toegangsprijzen voor bezienwaardigheden zijn gebaseerd op het najaar van 2020.

OVERNACHTEN

Gemiddeld 30 euro per nacht, voor 2 personen totaal, altijd een 2-persoonskamer.

ETEN EN DRINKEN

Voor een cappuchino betaal je ongeveer tussen de 1,00 – 1,50 euro, een ontbijt en lunch rond de 5,00 euro en avondeten in een restaurant ongeveer tussen de 5,00 en 10,00 euro, per persoon.  

Totaal per dag per persoon ongeveer 15,00 euro.

VERVOER

De kosten zijn afhankelijk van de afstand van de reis. Kortere afstanden van tussen de 2 en 4 uur kosten tussen de 10,00 – 15,00 euro, langere afstanden van tussen de 6 en 10 uur kosten tussen de 25,00 – 30,00 euro per persoon. Voor een collectivo ben je vaak een paar euro per persoon kwijt. Voor een taxi moet je onderhandelen over de prijs die afhankelijk is van de afstand.

BEZIENSWAARDIGHEDEN (PER PERSOON)

Chichén Itzá kostte ruim 20,00 euro, cenotes ongeveer 6,00 euro, Ruines van Palenque en ingang van het nationale park Palenque kosten samen ongeveer 5,00 euro.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *