ONZE REIS

Belfast is niet de bekendste stad voor een stedentrip, maar daarom niet minder de moeite waard. De geschiedenis en ook juist de huidige politieke situatie in het land is erg interessant. Tel daar vele musea en gezellige pubs bij op en je plaatje is compleet. Wij combineerden Belfast, tijdens een lang weekend weg, met een roadtrip door de rest van Noord-Ierland. We begonnen in Belfast, huurden een auto en reden door naar Torr HeadCarrick-a-RedeGiant’s Causeway en via The Dark Hedges weer terug naar Belfast. Heb je de mogelijkheid je reis met een dag of 2 te verlengen, dan raden we dat zeker aan. Noord-Ierland heeft ons absoluut verrast met hoge kliffen, een azuurblauwe zee, een uitgestrekte kust en bijzondere rotspartijen. Op sommige plekken hadden we het idee dat we buiten Europa op reis waren. Een pareltje, en dat nèt om de hoek. 

ALGEMENE INFORMATIE

BUURLANDEN

Ierland

VALUTA

FreeCurrencyRates.com

BEZIENSWAARDIGHEDEN

BELFAST

CITY HALL

Het gemeentehuis van Belfast, City Hall, is echt een prachtig gebouw en zou je eigenlijk gewoon even moeten bezoeken om de klassieke renaissancestijl te bewonderen. Glas in lood, monumenten en beelden, je kijkt er je ogen uit. Je kunt, normaliter, een gratis rondleiding krijgen door het gebouw. Maar op je eigen gemak en tempo is soms ook net zo fijn. Door de pandemie zijn de rondleidingen tot in ieder geval 31 mei 2021 geannuleerd. Houd zelf de site van de City Hall in de gaten voor actuele informatie. 

BLACK CAB TOUR

De beste tip die wij gekregen hebben voor Belfast was toch wel het boeken van een Black Cab Tour. Tijdens deze tour rijd je in een zwarte (typische) taxi door Belfast en vertelt de chauffeur, tegelijkertijd je gids, veel over de geschiedenis en huidige situatie van Noord-Ierland. Het land heeft roerige tijden gekend waarbij de Katholieken met de Protestanten verwikkeld raakten in grote en heftige conflicten. Na lang onderhandelen werd er in 1998 een nieuw akkoord getekend en sindsdien is de rust wat weergekeerd. Echter tot op de dag van vandaag laait de onrust soms weer op, met name de Brexit heeft weer tot wat conflicten geleid. Al met al super interessant dus. Een Black Cab Tour kan je gemakkelijk online boeken, er zijn meerdere sites die tours aanbieden. De prijzen verschillen een  beetje, maar gemiddeld kom je op €42,50 uit, voor 2 personen (is ook de basisprijs). Elke extra persoon betaalt €17,50, vaak tot een maximum van 6 personen in totaal. 

ST. GEORGE MARKET
Op een markt zie je vaak de leukste dingen, zo ook op de St. George Markt. Afhankelijk van de dag in het weekend wordt er een wisselend assortiment verkocht van handgemaakte spullen tot tuinbenodigdheden. Deze grote markt verkoopt niet alleen leuke souvenirs en de lekkerste verse groenten, fruit, kazen en tapas, je kunt er ook op het terras, van het restaurant op de eerste verdieping, de drukte van een afstandje bekijken. Een fijne plek voor een pauze. 
Momenteel is de markt alleen geopend voor de vaste restaurants en cafés, waarbij alleen afhalen mogelijk is. Houd de site van www.visitbelfast.com in de gaten voor actuele ontwikkelingen. 
PUBS & MUSEA
Zou je bang zijn je te gaan vervelen in Belfast dan biedt de stad je nog talloze musea aan. Een van de musea in Belfast is de Titanic Experience. In dit museum staat de bouw en de gehele geschiedenis rondom de Titanic centraal, omdat dit schip, in Belfast is gebouwd. Of bezoek The Metropolitan Arts Centre, de Botanische tuinen of het Ulster Museum.
Voldoende keuze dus. En uiteraard kan je ook altijd je tijd vullen in de vele pubs en bruine cafés die overal in de stad te vinden zijn. 

TORR HEAD

Vanuit Belfast reden we met een huurauto langs de kustlijn naar het noorden. Op het eerste stuk kom je er niet onderuit, maar we raden je aan zoveel mogelijk de snelweg te vermijden. Rijd (een deel van) de Causeway Coastal Route, die van Belfast naar Londenderry loopt langs de kust. Je komt namelijk op prachtige locaties en je kunt stoppen waar je wilt. We hadden van tevoren bedacht dat we uit wilden komen bij Giant’s Causeway en reden de eerste dag via Torr Head naar Carrick-a-Rede. Torr Head verbaasde ons. Steile kliffen, prachtige vergezichten en een mooie kustlijn. Heerlijk om de auto neer te zetten en even te wandelen. 

CARRICK-A-REDE

Momenteel gesloten, maar anders kan tussen maart en november een wandeling gemaakt worden over de kliffen bij Carrick-a-Rede, via een hangbrug tussen de het eiland en het vaste land. De hangbrug is 20 meter lang en hangt op een hoogte van 30 meter boven de rotsen. De omgeving is hier prachtig en het water azuurblauw. Bijzonder te realiseren dat dit ‘gewoon’ Noord-Ierland is. De hangbrug is vrij toeristisch, maar zeker wel het bezoeken waard. Daarom kan het verstandig zijn tickets van tevoren online te kopen (voorheen rond de 6,50 per persoon). Houd er rekening mee dat na het parkeren en het kopen van je ticket, je nog wel een eindje moet lopen naar de brug. 

GIANTS CAUSEWAY

De meest bezochte plek van Noord-Ierland is Giant’s Causeway, een rotsformatie in het noordoosten van het land. Men denkt dat de bijzondere vormen van de rotsformatie zijn ontstaan tijdens een vulkaanuitbarsting. Een aanrader is om met de zonsondergang Giant’s Causeway te bezoeken, omdat dan het licht van de ondergaande zon de rotsen extra mooi kleurt. Giant’s Causeway is gratis te bezoeken. Via het bezoekerscentrum , momenteel door de pandemie gesloten, kunnen er normaliter tours geboekt worden met een gids om de omgeving te verkennen. Er is tevens een groot parkeerterrein bij het bezoekerscentrum. 

THE DARK HEDGES

En rijd op de terugweg naar Belfast langs The Dark Hedges en Gracehill House. Deze eeuwenoude laan van bomen uit de 18e eeuw dienden als entree voor het kasteel Gracehill House. Momenteel is het vooral een heel populaire plek voor fotografen én wordt de bomenrij ook gebruikt in diverse filmscènes. Door de populariteit kan het er erg druk zijn, houd daar rekening mee, met name op de dagen wanneer het mooi weer is, of rond zonsopgang of zonsondergang. Je komt er door vanaf Balleycastle over de A44 en de B147 naar het zuiden te rijden. Daar doe je ongeveer een kwartier over. 

VERVOER

Het gemakkelijkste is om met het vliegtuig naar Belfast te reizen. In de stad zelf kan je veel afstanden lopen of je neemt in de stad de bus. Voor de andere bestemmingen huurden we een auto bij Rentalcars en betaalden we voor 2 dagen ongeveer €42,00 voor een 5-persoonsauto. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *