ONZE REIS

Net onder de evenaar in Zuid-Amerika ligt Peru, een uitgestrekt en veelzijdig land. De veelzijdigheid kenmerkt zich met een lange kustlijn, woestijnen, tropische regenwouden in de Amazone, een modern wereldwonder, berglandschappen, maar ook vlakke toendras en de eeuwenoude Incacultuur. 

In een rondreis van 2,5 weken bezochten we Lima aan de kust, Cusco, de Machu Picchu en de Amazone in het noorden en zakten we af naar het zuiden via Huacachina bij Ica, naar Paracas en eindigden we weer in Lima. Als we meer tijd hadden gehad hadden we langer in Cuzco en omgeving willen blijven, het Titicaca meer willen bezoeken en door de Colca Canyon willen hiken. Echter was de gemaakte route prima voor deze tijdsperiode. 
We gingen in augustus, en op dat moment is het officieel winter in Peru. Het was wat frisser dan we hadden verwacht en vooral in Cuzco kon het ’s nachts flink afkoelen. De temperaturen in de Amazone zijn stabiel en warm, wat passend is bij een tropisch regenwoud. 

ALGEMENE INFORMATIE

BUURLANDEN

Bolivia
Brazilië
Chili
Colombia
Ecuador

VALUTA

FreeCurrencyRates.com

VISUM

BEZIENSWAARDIGHEDEN

LIMA

Onze eerste indruk van Lima was gematigd. Het is een grote stad met een aantal onveilige buurten. Aan de andere kant vind je in het oude centrum van Lima koloniale gebouwen, zoals Government Palace of Peru, gezellige pleinen zoals Plaza Mayor en kan je op het strand naar de vele surfers kijken. Ook een bezoek aan Circuito Mágico del Agua del Parque de la Reserva is aan te raden. Dit waterpark heeft vele fonteinen in alle vormen en maten en geeft ’s avonds licht- en watershows. Het park is momenteel aangepast geopend van maandag tot en met donderdag van 14.00 – 20.00 uur en vrijdag tot en met zondag van 12.00 – 20.00 uur en kost slechts €0,90 per persoon (4 Peruviaanse Sol).  
We hebben in Lima in 2 verschillende wijken geslapen, maar we raden aan om meer bij het oude centrum te slapen, bijvoorbeeld in de wijk Miraflores. Je bent dan dichter bij de verschillende bezienswaardigheden en kunt vandaaruit ook gemakkelijker doorreizen. Een verblijf van maximaal 2 dagen in de stad om even bij te komen van de reis en een indruk te krijgen van de stad is voldoende.

CUZCO

Cuzco ligt in het zuidoosten van Peru en ligt op ruim 3300 meter hoogte. Houd hier rekening mee als je gevoelig bent voor hoogteverschil. Kom je met de bus dan zal je het verschil minder sterk merken dan als je naar Cuzco vliegt. Wen rustig aan de ijlere lucht in deze omgeving. Ook kan het (’s avonds en ‘snachts) flink afkoelen in Cuzco en omgeving dus neem wat warme kleding mee. Het is mogelijk om met de (nacht)bus naar Cuzco te gaan vanuit Lima, maar om tijd te besparen boekten we een vlucht, voor ongeveer €100,00 per persoon. Deze keuze met deze reis is óf een stuk goedkoper reizen maar zo’n ruim 20 uur met de bus óf een uurtje in het vliegtuig. Maak hierin de keuze die voor jezelf het fijnste is. 
Voorheen was Cuzco de hoofdstad en het culturele en religieuze centrum van het rijk van de Inca’s. Loop in Cuzco door het prachtige koloniale centrum, over Plaza de Armas, bezoek de meerdere Inca Ruïnes die in de buurt te vinden zijn, ga op zoek naar de mooiste souvenirs of ga eens op een pleintje zitten en neem de omgeving en de sfeer in je op. Cuzco is gezellig en knus, je kunt je hier zeker wel een  paar dagen vermaken in de stad of in de prachtige omgeving. De stad is niet alleen een leuke plek om te zijn, het is ook een ideaal vertrekpunt voor naar de Machu Picchu.

MACHU PICCHU

Één van de 7 moderne wereldwonderen, en in onze ogen een heel imposante. Niet alleen de wijze waarop de stad gebouwd is in de 15e eeuw, de ligging is wellicht nog indrukwekkender. Prachtig gelegen, verscholen tussen de bergen hebben de Inca’s een knap staaltje werk geleverd. En pas in 1866 herontdekt om vanaf 1913 grote bekendheid te krijgen. Het doel van de stad is niet geheel duidelijk, maar dat de Inca’s al vroeg nadachten over irrigatiesystemen en plantages is terug te zien in de oude stad. Laat de omgeving tot je doordringen en ervaar de geweldige plek door even stil te staan.
 
Je kunt op meerdere manieren naar de Machu Picchu. Vanuit Cuzco kan je met een tour mee in een minibus, langs ravijnen en verlaten dorpen. Je wordt dan afgezet in Hidroeléctrica en vandaaruit loop je langs de Urubamba rivier naar Aguas Calientes. Je doet daar ongeveer een uur over. Als alternatief om te lopen kan je ook met een langzame en dure trein die je ruim van tevoren moet boeken. Het makkelijkste is om van tevoren een overnachtig te regelen in Aguas Calientes, niet alleen omdat het druk kan zijn, je komt waarschijnlijk in het donker aan en dan is het fijn om een plek geregeld te hebben. Aguas Calientes is speciaal voor het tourisme gebouwd en dus erg toeristisch, duurder dan Cuzco, maar wel gezellig. Vanuit Aguas Calientes is het nog ongeveer een uur omhoog lopen of 30 minuten met de bus naar de ingang van de Machu Picchu. 
 
We raden je aan om de zonsopgang te bezichtigen bij de Machu Picchu, en hiervoor moet je al vroeg op, Machu Picchu gaat om 6.00 uur open. Je kunt met de bus omhoog, maar grote kans dat je in een lange rij komt te staan voor het busticket loket. Tenzij je al ruim van tevoren klaar staat voordat deze opent, en de eerste bus vertrekt om 5.30 uur. Tickets voor de bus kosten €10,00 per persoon, enkele reis. In de tijd dat je anders wacht op tickets kan je er ook voor kiezen om omhoog te lopen. Een flinke klim, maar grote kans dat je dan wel als één van de eersten arriveert. Oké, het kan nog makkelijker, want er is een hotel naast de ingang van de Machu Picchu. Hoe dan ook, ga op tijd voor de zonsopgang. Geen garantie voor een mooie zonsopkomst, maar het is er sowieso waanzinnig. Nog een paar voordelen van vroeg naar de Machu Picchu, je ontwijkt de grote groepen toeristen die vanaf 9.00 uur in het park aankomen, en in de ochtend is het er nog niet zo warm. 
 
TIP: Je kunt, bij de ingang van de Machu Picchu, een Machu Picchu stempel in je paspoort zetten. Een extra en gratis souvenir. 
 
Tickets voor de Machu Picchu worden steeds moeilijker te verkrijgen, omdat de bestemming steeds populairder wordt. Er worden nu door de pandemie maximaal 400 personen per dag toegelaten op de Machu Picchu. In Aguas Calientes kan je tickets kopen voor de Machu Picchu. Houd er rekening mee dat je dan een geldig legitimatiebewijs nodig hebt en je kunt alleen betalen met de Peruviaanse Sol. Er zijn pinautomaten, maar er is geen garantie dat ze werken. Neem of voldoende contacten mee of haal je ticket in Cuzco. Je kunt ook tickets online reserveren, al werken niet alle credit cards op de desbetreffende site. 
 
Er zijn meerdere ticket opties voor de Machu Picchu. Echter door de pandemie is het alleen mogelijk om het zogenoemde solo ticket te verkrijgen, dat betekent dat je alleen naar de stad kunt en niet verder naar de Huayna Picchu berg. Het solo ticket kost €55,00 per persoon, exclusief de busrit van Aguas Calientes naar de Machu Picchu. Houd voor actuele informatie www.ticketmachupicchu.com in de gaten. 
 
TIP: Wil je op een bijzondere manier naar de Machu Picchu, dan kan je er ook voor kiezen om vanuit Cuzco naar de Machu Picchu te lopen via de Inca Trail. Dit is een ongeveer 4-daagse hike, van 40 kilometers dwars door het Andes gebergte. De trail is erg populair en vaak zijn de vergunningingen die je ervoor nodig hebt snel uitverkocht, ook in deze tijd. Er zijn ook alternatieve tochten die je kunt doen, er is daarom keuze in lengte en prijs.

NATIONAAL PARK MANU

Vanuit Cuzco kan je meerdaagse tours boeken naar verschillende nationale parken in de Amazone. Er worden vele tours aangeboden in Cuzco, dus ook hierin keuze zat. En als je de tijd hebt zouden we je aanraden dit zeker te doen, want naast het bezoek aan de Machu Picchu was dit voor ons een groot hoogtepunt van de reis. We gingen 3 dagen naar Nationaal park Manu, waarbij we midden in de Amazone sliepen, met een gids op pad gingen om dieren te spotten en vele dieren zagen, voeren op een vlot dwars door het natuurgebied en we ademden de natuur in. Er zijn vele opties voor een tour waarin je kunt varieren in aantal dagen, want hoe langer je gaat hoe dieper je de amazone in gaat en groter de kans op het zien van dieren, waaronder een jaguar of luiaard bijvoorbeeld. Wij betaalden voor een 3-daagse tour inclusief 3 maaltijden per dag, vervoer, slaapgelegenheid en gids ongeveer €210,00 per persoon. Het is warm in de Amazone, maar het is en blijft een regenwoud dus neem deet, zonnebrand, een lange dunne broek en shirt met lange mouwen mee, een hoofdlampje voor in het donker en een pet/hoed en zonnebril voor overdag. Een powerbank en/of extra accus voor de camera zijn aan te bevelen, het kan maar zo zijn dat de stroom uitvalt. 
 

HUACACHINA

Vlak bij Ica en in de buurt van de Nazcalijnen (ook een bezoek waard als je tijd hebt), ligt Huacachina. Een kleine oase midden in de woestijn. Wij verbleven in Ica en gingen voor een middag naar Huacachina om te sandboarden. Er zijn meerdere activiteiten te ondernemen in Huacachina waaronder ook rijden met de quad, slapen in de oase en relaxen bij het water of een wijntour doen. 
 
Je komt in Ica vanuit zowel Lima (ongeveer 5 uur) als Cuzco (ongeveer 16 uur) met de bus. Hieronder bij vervoer schrijven we nog wat meer over het vervoer in Peru. De rit van en naar Huacachina is ongeveer 4 kilometer en dan kan je met de taxi gaan, onderhandel over de prijs of laat een meter meelopen, of zit inbegrepen bij een tour die je geboekt hebt in Ica. Maar ook in Huacachina zijn de verschillende activiteiten te boeken. Sandboarden kost ongeveer €12,50 per persoon voor een 2-uur durende tour (bijvoorbeeld bij Arenas net buiten het Wild Rover Hostel in Huacachina). 
 
TIP: Als je wilt sandboarden, ga dan in een tijdslot aan het einde van de dag. Wanneer de zon ondergaat heb je niet alleen een mooi uitzicht op Huacachina vanaf de zandheuvels, maar ook nog eens met prachtig licht. 

PARACAS

Paracas is een klein stadje ongeveer 3,5 uur rijden ten zuiden van Lima. Het is een klein vissersstadje aan de kust waar je verschillende flora en (beschermde) fauna kunt vinden. Verwacht niet teveel van Paracas, want het centrum is klein, maar gezellig met leuke restaurants en cafés en er zijn ook een paar toffe hostels in de buurt. Er zijn een paar activiteiten die je kunt doen in Paracas. Je kunt bijvoorbeeld met een (speed)boot mee de zee op naar Islas Ballestas, een eiland met vele diersoorten zoals zeehonden, pinguïns, meeuwen, pelikanen, zeeleeuwen en als je geluk hebt kan je onderweg ook nog dolfijnen tegenkomen. Zeker een aanrader! Een minder succes vonden we de trip naar Paracas National Reserve, een nationaal park dichtbij het centrum met grote vlakten, stranden met rood zand en oude fossielen. De trip was wat ons betreft niet de moeite waard. Het gebied is niet heel bijzonder en we moesten vooral veel op de anderen wachten en met de bus rijden. Aan het einde van de trip kan je wat eten in de restaurants waar je gebracht wordt, maar die zijn veel duurder dan in Paracas, dus hadden wij zelf wat eten en drinken meegenomen. 
Voor de boottocht naar Islas Ballestas betaal je ongeveer €9,00 per persoon en voor een bezoek aan het nationaal park betaal je ongeveer €4,50 per persoon. Met beide trips ben je ongeveer een dag zoet. Ook huurden we een quad om lekker door de omgeving te rijden. Zeker leuk om eens te doen als je tijd hebt, maar geen must do wat ons betreft. De huur voor een dagdeel is ongeveer €25,00. 
 
TIP: In deze regio kan je de lekkerste, maar ook sterkste, Pisco Sours drinken. Pisco sour is een typisch Peruaans sterke drank, gedestilleerd uit druiven en wordt vaak gedronken als cocktail met suiker, ijs en limoensap. 

VERVOER

In de steden kan je op meerdere manieren van A naar B. In Lima kan je met zowel de bus, collectivo (minibus) of metro. Het is geen uitgebreid metrostelsel, maar brengt je wel snel naar plekken die wat verder gelegen zijn. Een taxi kan natuurlijk ook altijd, laat dan wel een meter lopen of spreek van tevoren een vaste prijs af om niet teveel te hoeven te betalen. In de kleinere steden kan je vaak gemakkelijk met de taxi of collectivo, of lopend natuurlijk.
Tussen de steden kan je de grote afstanden met de bus afleggen. In Peru zijn een paar prima en betrouwbare busmaatschappijen, waaronder Cruz del Sur. Er is veel aandacht voor veiligheid, de bussen zijn modern en groot en je bagage wordt netjes opgeborgen in het ruim. Nachtbussen zijn over het algemeen ook heel veilig, houd er alleen rekening mee dat Zuid-Amerikanen niet zo lang zijn als Europeanen en de stoelen met zitruimte wat beperkter zijn. Toch heb je hierin de keuze om wat te variëren, want afhankelijk van hoeveel zitruimte je wilt en wilt betalen kan je stoelen kiezen die verticaal, semi-horizontaal of horizontaal kunnen. Boek in het hoogseizoen (ruim) van tevoren als je graag horizontale stoelen wilt, want die zijn al snel volgeboekt. Je kunt online reserveren bij de desbetreffende busmaatschappij of regel je ticket op het busstation. Voor een reis van Lima naar Cuzco bijvoorbeeld betaal je ongeveer tussen de €60,00 – €160,00 afhankelijk van de busmaatschappij en luxe die je wilt.
Je kunt ook binnenlandse vluchten nemen. Er gaan meerdere vluchten per dag tussen bijvoorbeeld Lima en Cuzco, Lima en Arequipa, Lima en Iquitos, en Lima en Chachapoyas in het noorden van Peru.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *