ONZE REIS

Tussen Oostenrijk en Kroatië ligt Slovenië, een klein land met vele mogelijkheden voor een vakantie. Vaak wordt Slovenië nog overgeslagen, maar qua afstand is het net zover rijden als naar Italië of Midden-Frankrijk. Slovenië leent zich uitstekend voor kamperen, maar er zijn ook voldoende plekken om in hotels of hostels te slapen. Wij bleven voornamelijk in het noordwesten van het land, waar veel mooie natuur te vinden is. Tevens is deze regio in ongeveer 12 uur vanaf Nederland te rijden, een mooie afstand voor een autovakantie. We verbleven bij het meer Bohinj, vandaar uit reisden we naar Vintgar Gorge, Bled en het meer van Bled, Bovec via de Vrsic Pass en gingen we een dag naar Ljubljana. Voor een week was dit een ideale route.

ALGEMENE INFORMATIE

BUURLANDEN

Oostenrijk
Kroatië
Hongarije
Italië

BEZIENSWAARDIGHEDEN

Het meer van Bohinj

Het meer van Bohinj is het grootste meer van Slovenië, het is 4,5 km lang en 1 km breed. Rondom en op het meer zijn meerdere campingplekken te vinden en zijn er vele activiteiten te doen, zoals suppen, kanoën, mountainbiken, hiken en steppen. Het meer is minder bekend dat het meer van Bled, maar zeker niet minder mooi. De omgeving is rustig en omringd door bergen. Dat maakt het aan de andere kant ook weer minder goed bereikbaar, het meer en de campingplekken zijn alleen toegankelijk via Ribčev Laz ten oosten van het meer. Van daaruit kom je op de meer gangbare wegen uit.

In de bergen rondom het meer kan je heel goed wandelen en hiken. Er zijn meerdere wandelpaden. Ook kan je online veel hikes vinden in deze regio. Vlak bij Bohinj vind je de Vogelberg, die je kan beklimmen, maar waarmee je ook met de Vogel Cable Car naar de top kunt gaan op 1535 m hoogte en een prachtig utizicht hebt over de omgeving. In de zomerperiode kost een enkeltje met de kabelbaan €16,00 per persoon en een retourtje €20,00, en je kunt tussen 8.00 – 18.00 uur gaan. Dit gebied in Slovenië is ook populair voor wintersport en dan zijn er speciale skipassen verkrijgbaar. Op de site van de Vogelberg zijn de actuele prijzen beschikbaar.

Vintgar Gorge

Vintgar Gorge is een 250 m diepe en 1600 m lange kloof, 5 km ten noorden van Bled in het Triglav national park. Er ligt een goed en stevig houten wandelpad, waardoor het voor bijna iedereen toegankelijk is. De kloof is prachtig met kristalhelder water waar je vissen in kunt zien zwemmen en aan het einde van de kloof vind je de Sum waterval.  

Momenteel door de pandemie is Vintgar Gorge gesloten. Wanneer bezoek weer mogelijk is, is deze geopend van ongeveer april tot en met oktober, afhankelijk van de conditie van de kloof. De openingstijden verschillen per maand, maar zijn ongeveer tussen 8.00 – 18.00 uur, daar kan een uur verschil in zitten. Voor een volwassene betaal je €10,00 en kom je met de auto dan betaal je €5,00 parkeerkosten. De parkeerplaatsen kunnen in het hoogseizoen snel vol zijn, dus ga of vroeg in de ochtend, of later op de dag.

Bled en het meer van Bled

Bled is een kleine, maar gezellige stad in het noordoosten van Slovenië. Echter komen de meeste mensen niet voor de stad, maar voor het meer van Bled. Het meer van Bled is het bekendste meer van Slovenië en wordt vaak ook gezien als het mooiste meer van de wereld. Het water is inderdaad kraakhelder en super blauw en het eiland in het midden van het meer met een kerkje erop maakt het geheel sprookjesachtig. Ook voor het meer van Bled geldt dat je er veel activiteiten kunt ondernemen. Op verschillende plekken rondom het meer zijn stranden waar je kunt relaxen en kunt zwemmen, er zijn veel verhuurmogelijkheden van kano’s, sups, kayaks etc.

Hoger gelegen, op een rotswand aan het meer van Bled, is het oudste kasteel van Slovenië, het Kasteel van Bled gevestigd. Dit kasteel stamt uit de 11e eeuw en geeft vanaf zijn hoogte niet alleen een uitzicht over het gehele meer van Bled, maar ook de omgeving. Het kasteel is het hele jaar geopend, ongeveer van 9.00 – 18.00 uur, daar kan een uur verschil in zitten, en kost €13,00 per persoon.

Ondanks dat het meer van Bled prachtig is, is het ook een stuk toeristischer dan andere plekken in Slovenië. Dat zie je terug in de prijzen van bijvoorbeeld de hotels en restaurants. Je kunt er ook voor kiezen om buiten Bled te verblijven, een dag op en neer is voldoende om het meer te bezoeken. Kom je met de auto, dan kan je iets buiten het centrum prima parkeren. Zoek van tevoren even een aantal parkeerplekken op, zodat je weet waar je naar toe kan rijden.

Bovec en de Vrsic Pass

Het westen van Slovenië ligt in het staartje van de Alpen en daar vind je dan ook de mooiste wegen en bergpassen. Als je vanuit het noorden aan komt rijden naar Bovec toe, rijdt je over de Vrsic Pass, een prachtige pas door de bergen met mooie vergezichten. Je rijdt ook langs de Soča rivier, kristalheldere, brede en blauwe rivier die helemaal langs Bovec naar beneden stroomt en uiteindelijk uitkomt in de Golf van Triëst. Als je de rivier volgt kom je verschillende campingplekken tegen. Je kunt er ook voor kiezen een paar nachten in deze regio te verblijven. De campingplekken zijn wat meer basic, maar liggen op prachtige plekken tussen mooie natuur.

Er zijn vele actiteiten en voornamelijk outdoor activiteiten te doen in deze regio, denk aan raften, kajakken, tuben, glijden door canyons en watervallen en nog meer. In de verschillende dorpen worden vele tours aangeboden, dus keuze zat.

TIP: Wij verkeken ons op de afstanden en het bergachtige landschap in deze regio. Aangezien er vele activiteiten en toffe plekken zijn om te bezoeken wilden we deze in een paar verschillende dagen afleggen door steeds weer naar de regio af te rijden. Echter rijd je veel door bergpassen en dat betekent vele (haarspeld)bochten en weinig afstand in veel tijd moeten afleggen. Daarom hebben we lang niet alles kunnen zien dan we wilden. Houd hier rekening mee als je verschillende locaties wilt bezoeken.

Ljubljana

Ljubljana is de hoofdstad en de grootste stad van Slovenië, met ongeveer 280.000 inwoners. De stad leent zich goed voor een dagtocht, want de stad is niet heel groot en dus ideaal voor een dag. Aanraders om te bezichtigen zijn de oude stadde Drakenbrug en de Tromostovje brughet PrešerenpleinTivoli Park, House of Illusions of struin gewoon even over de lokale markt.

Dwars door de stad stroomt de Ljubljanica rivier en langs de rivier hebben zich vele cafés en restaurants gevestigd dat de oude stad tot een heel gezellig centrum maakt. Je kunt er al een glas wijn drinken voor €2,00, dus voor de prijs hoef je het niet te laten om eens lekker te gaan zitten.

Als je door de stad loopt kom je vanzelf langs de Drakenbrug en de Tromostovje brug. De Drakenbrug en verwijst naar het symbool van de stad, de draak. Het bijzondere van de brug is dat deze volledig uit beton bestaat, dat voor het jaar 1901 bijzonder was. De Tromostovje brug staat bekend om de 3 verschillende paden waarover je naar de overkant kunt. Voorheen was er maar 1 overgang, maar de ontwerper wilde knelpunten voorkomen en legde nog 2 voetgangersdelen aan.

Het Prešerenplein is het bekendste plein van Ljubljana en is omgeven met prachtige oude koloniale gebouwen. De sfeer op het plein is heel prettig en het is leuk om even te gaan zitten en kijken naar de straatartiesten en de vele mensen die voorbij komen. Het plein ligt in het oude centrum van de stad en is dus niet te missen.

Het grootste park iets buiten de stad, is Tivoli Park. Een groot en beschermd park dat in 1813 tegen de heuvels aangelegd is, waardoor je vanaf het park uitzicht hebt over de stad. In het park kan je heerlijk wandelen, uitrusten, het Tivoli Kasteel bezoeken of diverse sculpturen bezichtigen.

House of Illusions is een heel ander soort activiteit, maar zeker een aanrader. Ondanks dat het ons wat tegenviel hoe groot het was, waren er genoeg activeiten om te ondernemen om je visuele inzicht weer even te prikkelen. House of Illusions is elke dag geopend van 11.00 – 19.00 uur en kost €9.95 per persoon. 

VERVOER

Vanuit Nederland is Slovenië prima te bereiden met de auto. Uiteraard afhankelijk van het vertrekpunt en aankomstpunt mag je er vanuit gaan dat je 12 à 13 uren onderweg bent. 

Wij zijn op 1 dag naar Slovenië gereden, wat wel een forse rit was. Op de terugweg hebben we rustiger aan gedaan en zijn we via Hallstatt (Oostenrijk) en Heidelberg (Duitsland) gereden. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *