ONZE REIS

Onze roadtrip door de USA begon in Denver. We huurden een auto op het vliegveld die we direct op konden halen om de reis te vervolgen naar nationale parken Grand Teton en Yellowstone, naar Page voor een bezoek aan de Lower Antilope Canyon en the Horseshoe Bend, Grand Canyon, en via Route 66 en de Hoover Dam naar Las Vegas. Vandaaruit vlogen we naar San Francisco om de reis af te sluiten.

ALGEMENE INFORMATIE

BUURLANDEN

CANADA
Vlag van Mexico
MEXICO

VALUTA

FreeCurrencyRates.com

VISUM

BEZIENSWAARDIGHEDEN

NATIONAL PARKS

Na het ophalen van de auto in Denver reden we gelijk door naar Lander, 565 km verderop. Daar overnachtten we op een camping om de volgende dag direct door te rijden richting de nationale parken Grand Teton en Yellowstone. Deze parken liggen dicht bij elkaar in de buurt en zijn prachtige plekken voor activiteiten in de natuur, het spotten van wildlife en bezoeken van bekende geisers zoals “The Great Faithfull” en “Grand Prismatic Spring”  Voor deze parken betaal je per park een toegangsprijs van $35,00 per voertuig, voor 7 dagen. Maar het is snel lucratief om “The America the Beautiful National Park Pass” aan te schaffen, waarmee je voor $80,00 een jaar lang (bijna) alle nationale parken in de VS kunt bezoeken. Deze pas kan op maximaal 3 namen staan, en dat is vaak voldoende. Afhankelijk van je reisplannen heb je deze jaarpas er al snel uit. Wij kochten de jaarpas over van een collega, op marktplaats worden ze ook te koop aangeboden.

GRAND TETON & YELLOWSTONE

Alleen de reis naar de parken toe is al een beleving op zich. Je rijdt door het ruige landschap van Amerika en komt onderweg wilde paarden, grote ranches en drive-in licor stores tegen. Eenmaal in de parken zijn er een aantal toffe plekken om te bezoeken zoals in Yellowstone “The Excelsior Geyser Crater”, “the Mammoth Hot Springs Terrace” en “Upper Canyon Falls” in “the Grand Canyon of Yellowstone”. Daarnaast is het ook geweldig om aan het einde van de dag, ongeveer een uur voordat de zon ondergaat met de auto rond te gaan rijden. Op dit moment van de dag, of heel ’s ochtends vroeg rond zonsopgang, kan je de meeste dieren in het wild spotten. Zo zagen wij onder andere veel herten en reeën, wilde paarden, mooses en een grote groep bizons. Je zal merken dat je niet de enige bent, want zodra er dieren gespot zijn stapelen de auto’s zich op in de berm van de weg en weet je dat daar ergens dieren te vinden zijn. Let wel op, het zijn en blijven wilde dieren dus houd gepaste afstand. In combinatie met ‘het gouden uur’ zijn dit momenten om niet snel te vergeten. Wij verbleven 3 nachten in Grand Teton en Yellowstone, maar je kunt je er zeker langer vermaken, er is genoeg te doen. Te denken valt aan kanoën of een boottocht op één van de meren, meerdere watervallen bezoeken, naar het “Grizzly and Wolf Discovery Centre” voor meer informatie over de natuur en wildlife, en naar de “Boiling River”, een natuurlijke hottub.

ANTILOPE CANYON

Vervolgens reden we naar het zuiden naar Page, vlak bij de Grand Canyon, met een korte tussenstop bij Salt Lake City, want ruim 1100 km rijden is wat veel op één dag. Page valt in een andere tijdzone dan Yellowstone en Salt Lake City, houd dus rekening met tijdverschil van een uur eerder in Page. Daarnaast ligt Page in de woestijn en kan het er flink warm worden, met temperaturen van rond de 40°C in de zomer. Iets om rekening mee te houden. Wij sliepen op de Wahweap Campground, een kwartier rijden van Page. Vlak bij Page vind je de “Upper en de Lower Antelope Canyon” en wat ons betreft een grote aanrader. Deze canyons liggen als het ware verstopt onder de grond en zijn in de loop van de eeuwen ontstaan. Een combinatie van gesteente en lichtinval maakt dat er een helder oranje kleur ontstaat met gave nuances. Wij bezochten de “Lower Antilope Canyon” en die was prachtig. Let op, wij boekten bij toeval en voor de zekerheid van tevoren online. Dit bleek achteraf een goede keuze, want er gingen verscheidene mensen op de bonnefooi en die werden weer weggestuurd omdat alles vol was. Check online de mogelijkheden. Wij gingen met de tour mee van “Dixie Ellis”, een goed geregelde tour van een uur, voor $104,00 voor 2 personen. Check ook even wat er nu mogelijk is, volgens het laatste nieuws zijn deze canyons door de pandemie gesloten.

HORSESHOE BEND & GRAND CANYON

Vlak bij Page vind je ook “the Horseshoe Bend” een bekend en prachtig deel van de Grand Canyon. Het heet zo omdat de Colorado River in de vorm van een hoefijzer loopt met een prachtig uitzicht tot gevolg. Het bezoeken waard. Vanaf de Horeseshoe Bend is het nog zo’n 2 uur rijden naar Desert View Watchtower over de Desert View Drive in het oosten. Dit was na the Horseshoe Bend het eerste vergezicht voor ons over de Grand Canyon. Steeds weer krijg je te maken met de indrukwekkende grootte van de “Grand Canyon”, hij is 435 km lang, je kan niet zomaar van de ene naar de andere kant én daardoor kan je lang niet alles bezoeken. De meeste bekende en belangrijkste gebieden zijn the North Rim en the South Rim, waarbij de laatstgenoemde de makkelijkste te bereiken en populairste is. Hier vind je in de regio ook de meeste winkels en restaurants. The North Rim is een groot gedeelte van het jaar, van november tot half mei, gesloten in verband met de weersomstandigheden. Het weer rondom de Grand Canyon kan heel wisselvallig zijn en heldere luchten kunnen zich snel afwisselen met buien en stormen. In de zomer is het weer het meest stabiel, maar kan het wel weer erg warm worden. In het voor- en najaar kan je dan weer te maken krijgen met stormen en/of sneeuw.

Wij bezochten de South Rim, omdat die vanuit het oosten het beste te bereiken was én voor de doorreis naar Las Vegas ook het meest op de route lag. Wil je van de South Rim naar de North Rim of visa versa, dan ben je al snel 4 uur onderweg, omdatje helemaal om moet rijden via Page. Vanuit onze campingplek op Mather Campground in Grand Canyon Village bezochten we meerdere uitkijkpunten. Wanneer je het park binnenkomt krijg je een kaart mee van de regio en daarop kan je duidelijk verschillende bezienswaardigheden zien en kiezen waar je naar toe wilt. Wij kozen voor Grandview Point, Mather Point en Hopi Point. Tip, bezoek een uitkijkpunt met zonsopgang. Kijk van tevoren even welke plek het beste uitzicht oplevert in combinatie met waar de zon opkomt. Het betekent vroeg uit de veren en accepteren dat je niet de enige bent, maar het is een geweldige ervaring. Ga op tijd, door de (mogelijke) drukte kan het vinden van een parkeerplek lastig zijn en tijd kosten. De Grand Canyon is absoluut het bezoeken waard. Waar we in eerste instantie het idee hadden dat Amerika vooral heel toeristisch en druk zou zijn, snappen we de populariteit helemaal. De nationale parken met prachtige en unieke natuur staan bij ons in de top van mooist bezochte plekken.

Vanuit de Grand Canyon kan je ook andere nationale parken bezoeken zoals Bryce Canyon, vanaf de South Rim zo’n 440 km naar het noorden, Zion National Park op ruim 365 km rijden naar het noorden westen vanaf de South Rim. Voor beide parken rijd je vanaf de South Rim langs Page, waar je dus de Horseshoe Bend en Antilope Canyon kunt bezoeken. Bryce Canyon en Zion National Park liggen 120 km van elkaar verwijderd en zijn dus goed te combineren.

HISTORIC ROUTE 66 & HOOVER DAM

Vanaf de South Rim rijd je in 415 km naar de Hoover Dam en daar vandaan is het nog zo’n 60 km naar Las Vegas. Wil je niet alleen over snelwegen rijden, rijd dan een deel van de route over de Historic Route 66, waarbij je door prachtig landschap en ‘kleine’ stadjes rijdt. In Amerika is echter weinig klein en dichtbij. Je komt op Route 66 door net na Ash Fork (vanaf de South Rim in het oosten gezien) de afslag te nemen naar de Historic Route 66, die parallel loopt aan de Highway 40. Je kunt Route 66 blijven volgen tot Kingman, waar je de afslag moet nemen naar Highway 93, richting de Hoover Dam. Je kunt er ook voor kiezen om halverwege bij Seligman de Route 66 op of af te rijden en een deel van Route 66 te rijden.

De Hoover Dam is een indrukwekkende grote dam op de grens van de staten Arizona en Nevada en de bouw werd in 1936 afgerond, waarna een groot stuwmeer ontstond, Lake Mead. De reden voor de bouw van de dam was dat overstromingen door smeltende sneeuw uit de Rocky Mountains lager gelegen boerderijen bedreigden. De dam staat bekend als een knap staaltje bouwwerk dat tevens 2074 megawatt hydro-elektriciteit opwekt. Een bezoek waard dus!

LAS VEGAS

Las Vegas is druk, warm, duur en bijzonder. Wij brachten de auto terug op het vliegveld en namen de taxi naar ons hotel. We sliepen er 2 nachten en dat was voor ons lang zat. Overdag is er niet meer te doen dan je te vermaken in het zwembad, speelhal of andere attracties van het hotel. ’s Avonds en ’s nachts is het een drukte van belang en kan je je vermaken in de vele gok- en speelhallen, loop je door ‘Venetië’ en kan je in de gondel mee, bezoek je één van de vele shows in één van de vele theaters, breng je een bezoek aan de beroemde Bellagio fonteinen en kom je overal bekende locaties tegen uit films en series. Las Vegas is duur en vooral heel druk. Voor ons zeker leuk om een keer geweest te zijn en 1 volledige dag was lang genoeg.

SAN FRANCISCO

Vervolgens vlogen we naar San Francisco en sliepen we in een Airbnb in het zuiden van de stad. San Francisco is duur en als je niet veel wilt betalen voor een slaapplek moet je iets buiten het centrum kijken. Nadeel daarvan wel is dat je daardoor moeilijker in het centrum komt. Gelukkig rijdt Uber in San Francisco en zo hebben wij ons regelmatig verplaatst. Bepaal voor jezelf even wat het meest interessant is. Doordat wij in een Airbnb sliepen, konden we ook gebruik maken van de keuken en zelf koken en ontbijten. Dat scheelde ook een hoop geld. De bezienswaardigheden van de stad zijn uiteraard “The Golden Gate Bridge”, “Alcatraz”, “Pier 39″, “Lombert Street”, een ritje met de oude tram door het centrum en “Golden Gate National Recreation Area”, aan de overkant van de rivier. We huurden voor een paar uur fietsen en dachten we wel even een rondje door de stad te maken. Geen rekening houdend met het feit dat een groot gedeelte van San Francisco ontzettend steil is, wat ook weer een attractie opzich is, omdat het heel bijzonder om te zien is hoe steil sommige straten zijn. Echter met een gewone fiets is er bijna niet tegenop te fietsen. Wellicht dat het met elektrische fietsen beter gaat. Wij besloten daarom de weg op de fiets te vervolgen over de Golden Gate Bridge naar de overkant om de beroemde brug van de andere zijde te bekijken, aanrader! Wil je naar Alcatraz, de voorheen beruchte en zwaarbeveiligde gevangenis op een eiland in de Baai van San Fransisco, dan moet je op tijd zijn met het reserveren, denk aan een paar maanden van tevoren. De locatie is populair en al snel uitverkocht, houd daar rekening mee.

Wil je even de stad uit? Je kunt vanuit San Francisco zo’n 90 km naar het noorden buiten de stad reizen, want in de heuvels vind je meerdere wijngaarden waar je wijnproeverijen kunt krijgen. Zelf huurden we een motor, een Triumph Truxton, voor maximaal €100,00 bij een bedrijf dat inmiddels niet meer bestaat. Er zijn echter voldoende alternatieve bedrijven te vinden. Met de motor maakten we een rondje door de omgeving heen de Golden Gate Bridge, en via Richmond en de Oakland Bay Bridge weer terug naar de stad, heel tof!

VERVOER

Een eigen auto of camper huren in Amerika is een van de makkelijkste manieren om van A naar B te komen. Er rijden wel bussen, maar veel bezienswaardigheden liggen afgelegen en dat maakt de toegang ertoe lastiger. Of je bent steeds aangewezen op een georganiseerde tour. Een roadtrip met een camper of minibus is heel gebruikelijk en leek ons ook zeker ideaal. Het nadeel van een camper of minibus in vergelijking met het huren van een auto is echter wel dat de prijs een stuk hoger ligt om deze te huren, je meer kosten kwijt bent aan de brandstof, je minder hard met een camper kan rijden en je dus meer reistijd kwijt bent én het vergt meer voorbereidingstijd dan wanneer je een auto huurt. Voor het huren van een camper of minibus moet je vaak al ruim van tevoren reserveren omdat óf de campers/minibussen volgeboekt zijn óf de prijzen enorm gestegen zijn. Denk aan minimaal een half jaar van te voren. Een ander nadeel van een camper/minibus is dat je ook vaak de campingplek van tevoren moet reserveren. Voor alleen een tent hoeft dat niet altijd, omdat je niet persé een campingplek met elektriciteit nodig hebt. Daardoor leg je je reis van tevoren dus vast en ben je eenmaal ter plaatse minder flexibel. Persoonlijk vonden wij de vrijheid van het huren van een auto ideaal.

Voor het huren van de auto, het afleveren op een andere locatie en zonder brandstof waren we uiteindelijk ongeveer €320,00 kwijt. Dit was de huur van een kleine 4 persoonsauto met 5 deuren, voor 7 dagen. We reserveerden ongeveer een week van tevoren via Butget Rent A Car. 

EXTRA INFORMATIE RONDOM KAMPEREN

CAMPINGPLEKKEN

Er zijn in de nationale parken en regionen rondom the Grand Canyon veel campingplekken te vinden. Echter merkten we dat het geregeld nodig is om te reserveren, omdat de campingplekken anders volgeboekt zijn. Zelfs de kleine plekken voor alleen een tent en zonder elektriciteit. Het is aan te raden  een paar dagen van tevoren je campingplek vast te leggen. Gelukkig hebben bijna alle campings een website waarop je van tevoren kunt zoeken en kunt reserveren. Ook kan je bellen om zeker te zijn van een plek. Dit vraagt dus echter wel iets meer voorbereiding, vooral in het hoogseizoen wanneer niet alleen buitenlanders maar ook Amerikanen vakantie hebben. Zij reizen veel met super grote campers (RV’s), en daardoor zijn de grote campingplekken vaak bezet. Zou je alleen met een tent gaan, maak je vaak op korte termijn nog wel kans op een plek.

De kosten voor een kleine of gemiddelde campingplek zonder elektriciteit zijn tussen de €15,00 – €30,00. We betaalden voor een campingplek in Page, Wahweap camping $30,00 per nacht terwijl we in de South Rim $18,00 per nacht betaalden. De campingplekken zijn voorzien van goede en schone sanitairvoorzieningen en zijn goed bereikbaarbaar. Online, via bordjes langs de kant van de weg of bijvoorbeeld de Lonely Planet kan je naar campingplekken zoeken.

CAMPINGSPULLEN

Zelf hebben we alleen een kleine tent, slaapzakken, matjes, kussens en wat praktische spullen zoals hoofdlampjes, waslijn, handdoeken etc meegenomen vanuit Nederland in de backpack. Gasfles, gasstel (mogen beiden niet mee in het vliegtuig), pannetjes, bestek, borden, bekers etc. hebben we ter plaatse gekocht bij de o.a. Wallmart. We kochten ook een koeltas om de boodschappen wat langer koel te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *